Депутати питат откъде трима младежи имат 8.5 млн. за Дипломатическия клуб

OFFNews 18 октомври 2016 в 15:46 7143 6

Депутати питат откъде трима младежи имат 8.5 млн. за Дипломатическия клуб

Депутатите Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев внасят днес въпрос към вицепремиера Томислав Дончев относно продажбата на Дипломатическия клуб „Бояна“, която беше финализирана вчера след одобрение от Надзорния съвет на Агенцията по приватизация.

Депутатите питат:

Моля да изброите подробно имотите/обектите, освен Дипломатическия клуб „Бояна“, които са включени в сделката, като посочите тяхното местоположение, квадратура и предназначение.

Какви са причините за включването на описаните имоти по точка 1 в една „обособена част“?

Сделката със собствен или заемен капитал на дружеството-купувач е финализирана?

В случай, че става дума за собствен капитал на дружеството, то проверен ли е произходът на средствата и платените данъци върху тях, вложени от сътрудниците като допълнителни парични вноски или чрез друг способ в дружеството?

В случай, че става за заемен капитал, то:

5.1. Средствата от банка или финансова институция ли са предоставени и ако това е така, какво е обезпечението, предложено на банката/финансовата институция като гаранция по кредита? В този случай и ако гаранция е самият имот, не Ви ли смущава продажната цена на имота, тъй като е всеизвестно, че банките фактически финансират до максимум 70% от оценката на имота по консервативен способ и това би означавало, че реалната цена на Дипломатическия клуб е доста по-висока от продажната?

5.2. Ако средствата са предоставени от друго дружество, то проверен ли е произходът и начинът на набирането им от това друго дружество, включително дали не става дума за свързани лица или дори за реалния купувач на имота, който лесно би могъл да го придобие след учредяване на договора ипотека в негова полза и неплащане от страна дружеството на тримата младежи?

Това, за което тримата депутати настояват е да бъде предоставена информация от проверката, която НАП извърши на дружеството, спечелило търга за дипломатическия клуб. От публичната информация в Търговския регистър вече е ясно, че новият собственик на клуба „Бояна“ е фирма с 3 лева капитал, собственик на трима 20-годишни. Това предизвика обосновани предположения в обществото, че младежите няма да бъдат реалните собственици на дипломатическия клуб.

В последствие Мартин Димитров изнесе данни, че Дипломатическия клуб „Бояна“ е актив на държавното дружество „АДИС“, а то от свое страна е част от забранителния списък за приватизация. Тоест, според Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, дружеството „АДИС“ не може да бъде продавано без изрично решение на Народното събрание по предложение на Министерски съвет.

От Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол отговориха, че според техния прочит на закона, решение на парламента не е необходимо, понеже продават „обособена част“ на дружеството, а не цялото дружество.

Именно затова народните представители държат да научат на първо място дали са верни твърденията, че „обособената част“, която е продадена, представлява няколко отделни имота.

Друго притеснение на Димитров, Славов и Андреев е, че дружеството е придобило дипломатическия клуб със заемен капитал като е заложило закупения имот. Това е притеснително поради няколко причини – на първо място, защото това би означавало, че Дипломатическия клуб „Бояна“ е продаден на значително по-ниска от продажната си цена.

На фона на съмненията за реалния нов собственик на дипломатическия клуб, заемният капитал представлява притеснение още заради практиката от последните години при съмнителни сделки със заемен капитал, задълженията към банковите институции да не се изплащат редовно. В последствие заложеното имущество или друг актив на дружеството се продава от частен съдебен изпълнително на значително по-ниска цена на фирма, която отново се свързва с първоначалния собственик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

6

Лопе де Вега

18.10 2016 в 17:13

И от баничките, принцесо!

Поздрав!

14469

3

случайно прочетох

18.10 2016 в 16:19

И аз питам чии деца са и как са обезпечили кредита?

29216

2

Лопе де Вега

18.10 2016 в 15:59

И аз искам да знам.

Поздрав!