Депутат от ОП: Няма опасност от създаването на кметски феодални армии

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2018 в 10:43 1856 2

Депутат от ОП: Няма опасност от създаването на кметски феодални армии

Промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация няма да доведат до създаването на местни феодални армии. Така депутатът от Обединени патриоти Искрен Веселинов коментира предложението за създаването на нови общински звена, които да се грижат за реда в общините. Патриотът е вносител на законопроекта, заедно с депутата Емил Христов от ГЕРБ.

"Това е доста неточно, освен това не инициативата не е на Обединените патриоти, а на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), които имаха работна среща с нас. Проблемът не е в полицейските функции, проблемът е, че голяма част от общините не могат да си позволят поддръжката на общинска полиция, която е подчинена на МВР. Същевременно някой трябва да пише актове, някой трябва да снема данни от личните документи и това общинските служители не могат да го правят", обясни Веселинов пред Нова тв.

Той даде пример с това, че тези служители ще могат да съставят актове за неправилно паркиране. Законопроектът обаче предвижда да бъде осъществяван и контрол с технически средства по Закона за движение по пътищата, което е прерогатив на МВР.

Според Веселинов обаче новите служители няма да дублират работата на МВР. Той заяви, че те ще контролират неспазването на общински наредби:

Например някой е запречил тротоара със строителни материали. Става въпрос за изпълнение и опазване на реда, регламентиран в общинските наредби. Няма за цел да се дублира полицията и да се отнемат права на полицията. Става дума за опазване само на общинското имущество, тоест, ако някой проникне, да речем, в общински имот, да могат тези лица от това звено по сигурност да го задържат до пристигане на полицията. 

По думите му общинските бюджети не позволяват тези структури да се разрастват. В същото време Общинските съвети контролират дейността на кмета и трудно може да се говори за злоупотреби. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22188

2

Стефан

17.06 2018 в 00:27

Дебил.
Четем стари книжки, стигаме до българската история. Обръщаме внимание на главата "Кърджалийски времена".
Родът ми е свързан с македонските борби, и сам не съм девствен. Та - вервай ми - не си струва. Ке стане мазало.

Вчера циганите от Левски стреляли по държавен депутат. Утре ще стрелят по мене. И моята охрана ще получи заповед да стреля в София, на поражение, по всички плевенски коли. И да арестува пътниците им.
С палки, разбира се, и с телефонно динамо, докато не покажат трамвайния си билет, виза за влизане в София, и гражданска отговорност за кокошките на бабите си, и за врабчетата, прелетели през последната година над Мелбърн.

5459

1

zuljin

15.06 2018 в 11:04

"Той даде пример с това, че тези служители ще могат да съставят актове за неправилно паркиране"

Лъжа!!! Те и сега могат и го правят!!!