Денков за протестите: Оставката на министър Вътев не е основа за преговори

OFFNews 13 февруари 2024 в 15:51 1209 1

Николай Денков

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Премиерът Николай Денков и земеделският министър Кирил Вътев

Това, което чувам днес и вчера като оставка на министър (Кирил) Вътев, това не е основа за преговори. Ако има някакви допълнителни искания, след като се видели споразумението, да си го оформят по съответния начин, да си оформят по правилния начин, за да се срещнем и да ги обсъдим.

Това коментира премиерът Николай Денков във връзка с нестихващите протести на земеделците.

"Ние стигнахме до решение, което аз смятам за разумно, те смятат за разумно и затова подписахме споразумението", допълни Денков.

По-рано днес той е отказал среща с протестиращите пред Министерския съвет. Това обявиха Венцислав Върбанов (от Асоциацията на земеделските производители в България) и Димитър Зоров (от Асоциацията на млекопреработвателите в България), които са внесли в деловодството на МС декларация с искането на протестиращите. Двамата показаха входящия ѝ номер и уточниха, че не им е даден никакъв срок, в който ще получат отговор от страна на правителството. 

26-те организации, които се отцепиха от зърнарите и продължават да настояват за оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев, днес блокираха движението на възловия столичен булевард, където се намира МС. Стигна се и до сблъсъци, а протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата.

Едно от основните искания на представителите на аграрния бранш е да се поемат писмени гаранции и да се осигури финансиране от страна на властта за незабавно изплащане на държавната помощ по отношение на чувствителните сектори в пълния финансов размер, в който тя беше изплатена през 2022 г. и 2023 г., както и да бъде приета национална позиция таванът по тази помощ да бъде увеличен двойно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

1

нещото

13.02 2024 в 19:19

Имат се искания за закупуване на още коли Майбах, защото
някои агро бизнесмени не могат да ги закупуват всяка година!!!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика