Денков от Враца: Най-критичният период премина. Помощта за пострадалите ще е по четири линии

OFFNews 18 юни 2023 в 15:06 3744 0

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Николай Денков

Контролът за изпускане на водата и техниката е позволило на-тежкият период да бъде овладян. Непосредствената опасност и рисковете намаляват.

Това заяви премиерът Николай Денков във Враца, където проведе среща на кризисния щаб за наводненията в областта.

По думите му трябва да се внимава за населените места по поречието, където водите могат да се покачват още известно време. Премиерът посочи още, че координацията между органите е била много добра и това позволило да не се стигне до по-сериозни ситуация.

По-рано днес от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че министър-председателят ще участва на срещите на кризисните щабове във Враца и Монтана, сформирани заради наводненията, причинени от неспирните дъждове.

На срещата във Враца е обсъдено как в следващите дни да се опишат заявките на хората за помощи максимално бързо и до края на месец юни да се изплатят компенсации.

Денков обясни още, че има четири линии, по които може да се помогне на пострадалите от наводненията. В събота правителството реши да отпусне еднократна помощ на пострадалите до 1512 лева

"Едната линия, по която пострадали могат да бъдат подпомогнати, е именно да получат тази сума. Втората линия е за повредени уреди. Сумата може да стигне до 2500 лв.", посочи Денков. 

Третата линия е, където е залята кухнята и не могат да се използват уредите, пострадалите да се възползват от услугата за безплатен обяд.

Четвъртата линия е  по линия на "Агенцията по заетостта" – да се наемат хора, които да се включат в почистването на улиците и дворовете.

Премиерът подчерта, че успоредно с това ще трябва да се придвижи подготовката за повредените мостове и уличната настилка. Той не посочи в какъв размер са щетите в Северозапада, но обясни, че предстои оценка. Денков не пожела да сравнява къде е било е най-тежка ситуацията и къде - най-лека.

Частичното бедствено положение се обявява по общини. Някои започват да го премахват, но в други остава, каза още министър-председателят.

Всички кметове поставиха като проблем, че като мине кризата, не се работи регулярно - изчистване на корита, строени диги. Това е ангажимент, който поех - да видим как да работим регулярно, за да няма пак наводнения, посочи Денков.

След Враца той ще посети Хайредин и Монтана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков