Правителството отпуска еднократна помощ на засегнатите от наводненията (допълнена)

Продължават усилията по отводняване, няма данни за бедстващи хора

OFFNews 17 юни 2023 в 19:03 1358 0

Наводнението в Берковица

Снимка Сухопътни войски

Наводнението в Берковица

Правителството ще отпусне помощи в подкрепа на засегнатите от наводненията домакинства, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Министерството на труда и социалната политика е създало организация още този месец пострадалите да могат да получат еднократната помощ до 1512 лв.

Сумата ще бъде отпусната веднага след одобрение на заявленията на нуждаещите се от Агенцията за социално подпомагане, която ще съдейства на гражданите за попълване на документите. Паралелно с това, чрез Агенцията по заетостта, по заявка на общината и с финансиране от МТСП, безработни ще бъдат ангажирани да помогнат с почистване, пазаруване, координация на помощите и други належащи нужди на засегнатите.

Социалните работници започнаха посещения в домовете на пострадалите, за да направят цялостна оценка на нуждите.

Специално внимание ще бъде обърнато на децата, които са били свидетели на наводнението. Всички пострадали могат да потърсят безплатна психосоциална подкрепа и на горещия телефон на БЧК 0800114 66.

От правителствената пресслужба допълват, че 135 000 литра питейна вода от Държавния резерв са стигнали до хората в най-засегнатите от наводненията райони, които са с нарушено водоснабдяване. Правителството е осигурило 90 000 литра за община Етрополе и 45 000 литра за област Монтана.

Продължават усилията по отводняване и почистване на засегнатите райони.

Обстановката в момента 

В област Враца са пострадали част от къщите в село Невянин. На място са противопожарни екипи. На близкото язовирно съоръжение се извършва изпускане на водите, като в последния час е отчетен застой в покачването на нивото на язовира. Правителството е в постоянен контакт с областния управител на Враца и местната власт.

В София на терен работят 2 противопожарни екипа. Усилията са насочени към отводняване на частни домове в квартал Нови Искър.

По информация на „Напоителни системи“ ЕАД към момента в язовир „Искър“ има 12% свободен обем; язовир „Панчарево“ е 1,80 м под кота от преливника, изпуска се с 15 куб. м в секунда. Поради покачване на нивото на река Яна и река Елешница (Матица) като превантивна мярка ще бъдат изградени диги от чували. Създадена е необходимата организация.

В област Монтана 3 противопожарни екипа отводняват мазета и дворове в селата Крапчене, Трифоново, Сумер, Долно Белотинци, Гаврил Геново и Боровци.

Осигурено е непрекъснато наблюдение на язовирите „Клисурица“, „Хр. Смирненски“ и „Огоста“, с помощта на хидромодул при необходимост се извършва изпускане на водите.

В област Видин след преминалия през района на Дунавци силен дъжд и преливане на река над дигата, на терен 3 екипа с 6 мотопомпи от РДПБЗН – Видин отводняват около 60 къщи и дворове.

66 военнослужещи от Сухопътните войски и днес оказват помощ на жителите на Берковица. С помощта на 10 специализирани машини те продължават да разчистват пътната и критичната инфраструктура, както и речното корито на река Раковска. Хиляди чували с пясък укрепват дигите на реката.

В пълна мобилизация във връзка с наводненията в страната остават премиерът, ресорните министерства, областните управители и местните власти.

От началото на интензивните дъждове през последната седмица над страната служителите на областните пътни управления (ОПУ) и на всички ВиК дружества са в пълна готовност да оказват съдействие на кметовете по места, съобщиха тази вечер от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Екипите работят на терен и са в непрекъснат контакт с ръководството на МРРБ, ГД ПБЗН и местните власти. Целта е да се осигури и превантивна навременна реакция на компетентните звена, за да не се допуснат ситуации, застрашаващи живота на гражданите.

Екипи на ОПУ Монтана, пътноподдържащата фирма и на ВиК Монтана са съдействали на кмета село Сумер в Монтанско за справяне с продължаващите валежи. За да се оттича по-бързо от пътя падналото огромно количество вода и да не влиза в дворовете на хората, бяха прокопани банкети и почистени окопи по третокласния път III-1621, преминаващ през Сумер.

Същите мерки са приложени и по път III-1024, който преминава през селата Говежда и Мелене, община Георги Дамяново. По този начин се улеснява оттичането на водата и се осигурява безпроблемен достъп до населените места в областта, където тази нощ паднаха големи количества вода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша