Денков бил номиниран за премиер преди срещата в манастира

Има консенсус половината от приоритетите на кабинета да се изпълнят преди местните избори

Йорданка Веселинова 08 септември 2023 в 11:56 2939 2

Николай Денков и Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/МАРИН КАРАВЕЛОВ

Николай Денков и Бойко Борисов след среща в НС, 25 април 2023 г.

Сглобки в манастири, изнудване за постове, но задвижени ротации и обещания за редица закони преди местните избори. Общо взето така изглеждат отношенията в (не)коалицията почти 100 дни след избирането на кабинета.

В манастира ли се роди номинацията на Денков?

В края на миналата седмица Румен Христов (СДС) призна, че първата лидерската среща между Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Борисов се е провела в девическия манастир в Самоков, а по думите на лидера на ГЕРБ "логистиката" била осигурена лично от убития Алексей Петров. Днес в парламента се заформи нова интрига - кога и кой е посочил Николай Денков за премиер.

Всичко започва по време на изслушването на министър-председателя за наводненията в пленарна зала. В хода на дебата Станислав Балабанов от ИТН попита Денков кой го е посочил за поста.

"След като казвате, че нямате никаква представа как тази сглобка е създадена в един девически манастир, че нямате представа кой Ви е поставил за министър-председател и как е направено правителството - ами Вие нямате представа и как се управлява държавата", каза депутатът на Слави Трифонов. 

На свой ред Денков заяви, че е бил номиниран за поста още в предходния парламент:

"Само да припомня един исторически факт. В смисъл - не е исторически, но е факт. Айде така ще го кажем. Аз бях номиниран за министър-председател в предишното Народно събрание - преди срещата в манастира."

Това е първият път, в който Денков признава, че е знаел за срещата в девическия манастир. Миналата седмица  той отрече Алексей Петров да е участвал в преговорите за кабинета, но не коментира дали те са се провели по негова инициатива, нито къде и кога са се случвали.

По-рано днес съпредседателят на ПП Кирил Петков отказа изобщо да отговаря на въпроси, свързани с ролята на Алексей Петров за съставянето на кабинета.

Половината от приоритетите на кабинета да се изпълнят преди местните избори

(Не)коалицията отказва да говори за стабилността си, но пък си поставя амбициозна програма. Кирил Петков заяви, че днес се е провела лидерска среща между ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС, по време на която е постигнато споразумение половината от приоритетите на кабинета да минат още преди местните избори. Става дума за голяма част от законите за Шенген и Еврозоната, които трябва да бъдат приети до 26 октомври. 

"Вчера имахме дискусия с ГЕРБ, те са съгласни с тези основни приоритети. От ДПС също", каза Петков.

Защо ДПС участват в лидерска среща, която не касае промяната в Конституцията, след като всички лидери отричат трите партии да са в коалиция, не стана ясно от думите на Кирил Петков.

По обяд председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че срещата днес не трябва да се определя като "лидерска", а такава на "партиите, подкрепящи правителството". Тя разясни, че причината да участва ДПС е била конституционната реформа.

Ще падне ли кабинетът след изборите?

Възможността правителството да падне и изобщо да не се стигне до ротация, е една от заплахите, които ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС си разменят. Към момента лидерите отказват да отговарят на този въпрос. Денков обаче заяви, че от страна на ПП-ДБ "всичко е стабилно". Той добави, че за стабилността на кабинета може да се съди по дискусията в НС.

"Най-важните задачи, които имаме да свършим заедно с хората, които подкрепиха правителството, предстоят - промяната в Конституцията, съдебната реформа, промените в Закона за енергетиката, териториалните планове. Всичко това са тежки задачи, които предстоят - нека минат, нека имаме положителен резултат, тогава бих могъл да кажа, че ще имам доверие", каза Денков в отговор на въпрос дали има доверие на ГЕРБ.

Десислава Атанасова заяви, че лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ вече си говорят лично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

08.09 2023 в 16:33

Аз не чух Денков да казва, че е знаел за "манастирска среща". Нито да признава, че преговорите са се провели някъде си. Той каза, че преговорите, в които е участвал, са се провели в кафето на парламента.

4038

1

Moirae

08.09 2023 в 16:10

Тези неимоверни усилия да ни втълпят, че това са някакви “скандали” с правителството, за които да залепим цялото си съзнание, заприличват на плач на тръшкащо се, непослушно детенце.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика