Демократите настояват Маринов да не става министър заради скандала с арестуваните журналисти

OFFNews 15 септември 2018 в 18:59 4391 1

Снимка mvr.bg

Младен Маринов

"Демократична България" настоява кандидатът за вътрешен министър и настоящ главен секретар на МВР Младен Маринов "да бъде оттеглен заради тежкия провал на властта в сектор „Сигурност“ и превръщането на МВР в бухалка срещу свободното слово".

"Неправомерното задържане на журналисти е поредното свидетелство за прибягването към авторитарни практики в името на отбраната на корупционния модел на управление на страната. Затова настояваме остро кандидатурата на Маринов за вътрешен министър да бъде оттеглена и той да бъде освободен и от поста главен секретар" - аргументират се в позицията си трите партии: "Да, България", ДСБ и "Зелените".

Публикуваме пълния текст на позицията на "Демократична България":

"Демократична България, като политически представител на демократичната общност в страната, има твърда и последователна позиция за оставка на правителството на Борисов, разпускане на парламента и насрочване на предсрочни парламентарни избори.

Само така страната ни има шанс да получи управление, което може да осъществи необходимите радикални реформи и да гарантира на България място в ядрото на Европейския съюз.

Чрез предприемане на различни маневри Борисов се опитва да отложи неизбежното си оттегляне от властта. Пример за това са предлаганите персонални промени в правителството, след трагедията край Своге.

Предлаганите кандидати за министри страдат от всички дефицити на кадровата политика на ГЕРБ. Подбрани са хора без необходимите личностни и професионални качества, доказали готовността си да обслужват политиката на премиера за разпределяне на общите ни пари към корупционните схеми на управляващата олигархия. Прекалената очевидност на този подход, в случая на единия от кандидатите, вече доведе до оттеглянето му.

Дори на фона на пълния кадрови и политически банкрут на това управление, кандидатурата на настоящия главен секретар на МВР за вътрешен министър, бележи ново ниво на скандалност и неприемливост. Защото:

- За него отдавна са налице тежки съмнения за зависимости от организирания криминалитет на прехода;

- При неговото лансиране не се прави дори минимален опит да се формулира каквато и да било визия за реформа в МВР;

- В качеството си на досегашен главен секретар Маринов носи основна отговорност за всички професионални провали, които водят до продължаващ спад на доверието на обществото към полицията и закономерно обосновават оставката на досегашния министър Радев.

Кандидатурата на Маринов е абсолютно емблематична за цялостния модел на управление на сектор „Сигурност“ при Бойко Борисов, характеризиращо се с пълзяща криминализация, отказ от реформи и лансиране на напълно непригодни и зависими хора в професионалното и политическо управление на МВР.

Никак не е случайно, че дори в самия период, в който протича неговото инсталиране на поста министър, избухнаха два огромни скандала: пореден тежък пробив в граничния контрол на „Аерогара София“ и неоснователното задържане от полицията на журналисти, разследващи тежка корупция.

Тези два много тежки инцидента показват пълния провал на политиката в областта на сигурността.

Неправомерното задържане на журналисти е поредното свидетелство за прибягването към авторитарни практики в името на отбраната на корупционния модел на управление на страната.

Затова настояваме остро кандидатурата на Маринов за вътрешен министър да бъде оттеглена и той да бъде освободен и от поста главен секретар.

Заедно с това, стоим на позицията си, че никакви персонални промени в правителството не могат да решат дълбоката политическа криза. Единственото правилно решение за България е Борисов да подаде оставка на цялото правителство, да се разпусне парламентът и да се насрочат предсрочни парламентарни избори."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

15.09 2018 в 22:33

Тъпо до елементарност заяждане, и импотентни аргументи.
Тия журналисти са направили класическа глупост в разузнаването, достойна за най-зелени новобранци. И трябва да са благодарни, че там е имало полицейска засада, та са живи. Щото ако беше военна, щяха да си оставят жив само един.
Някой е гледал тъпи военни филми, повярвал им е, и е заживял в също тъпа компютърна игра. Та, единственият извод от случката е, че да си журналист, още не значи че имаш акъл, или оперативни умения. Сами са предизвикали глупостта. Па после - "кой ми сра в гащите???"
И тутакси получават "демократична" мечешка услуга. От побеснели дебили, които би трябвало да знаят, че правят беля. Айде мани ги хлапетата - не са знаели кво правят, щото толкоз им е акъла. Ами тия дърти демокрасти с ченгеджийските пагони сега кви ги дрънкат?
 
X

Да помогнем на украинските деца!