Демократична България настоя за независим одит на машините за гласуване (видео)

OFFNews 04 януари 2021 в 15:18 2843 0

Божидар Божанов, Иво Мирчев и Христо Иванов.

Демократична България внесе в ЦИК писмо, с което настоява за независим одит на машините за гласуване. "Искаме ЦИК да осигури прозрачност на всички параметри и условия по договора за доставка на машини, защото в момента този договор е абсолютно непрозрачен. Не можем да кажем, че самата поръчка е пример за начин на провеждане на поръчката и на резултата. Това, че не знаем ключови параметри,при които ще се изпълни тази поръчка създава предпоставки за напрежение и недоверие, каза лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов."

От обединението обърнаха внимание, че условият на процедурата за избор на машини за гласуване позволяват на участниците да обявят максимален обем от информацията за търговска тайна. След подадени оферти само от двама участници дори междинните дати за доставка са тайна по желание на участниците, както и много други елементи по защита на вота. Искаме от ЦИК прозрачност, обобщи Иванов

Предлагаме от ЦИК да бъдат поканени независими експерти, по Изборен кодекс това го прави Държавна агенция “Електронно управление”, заедно с още две институции, но те са част от изпълнителната власт, коментира Божидар Божанов, който е специалист по интернет сигурност. “Ние трябва да имаме външни експерти, за да проверят тези машини отговарят ли на това, което е записано в спецификацията или не. И това да стане навреме, а не твърде късно преди изборите. Одита трябва да бъде направен 30 дни преди изборите, а десет дни преди тях е срока за инсталиране на софтуер. Много е важно одитираните машини да бъдат идентични с тези, които ще бъдат използвани в изборния ден, защото иначе в този промеждутък на тях може да се инсталира всичко. Не на последно място наблюдателите трябва да имат достъп до флашките на които има изборни протоколи за да мога да сравнят”, обясни опасностите Божанов.

Иво Мирчев обърна внимание на съмнителното провеждане на обществената поръчка. “По нелеп начин спечели компанията, с 1000 лв отбив от цената. На българските граждани им се дават машини със софтуер за които никой не знае дали може да бъде манипулиран”, каза Мирчев.

Антоанета Цонева заяви, че за да може всеки българин да гласува, трябват промени на правилата за карантинираните, които са хиляди, а депутатите са във ваканция. ДБ ще следи изборния процес внимателно, каза Цонева. Тя призова за повече застъпници в кампанията “Ти броиш” за наблюдение на изборите, за да се ограничат манипулациите. ДБ ще предостави едноименната си софтуерна платформа за наблюдение на изборите на всяка демократична партия, която пожелае.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови