Демократична България иска енергийният министър да бъде отстранен незабавно

OFFNews 09 септември 2022 в 14:54 7161 7

Христо Иванов

Снимка Архив

ДБ обяви, че поведението на министър Росен Христов е унижение за България

“Демократична България” иска незабавното отсраняване на служебния министър на енергетиката Росен Христов.

Поводът е пълният провал в управлението на газовата криза, опита България отново да се постави в зависимост от “Газпром” и режима на Путин, чрез подновяване на преговорите и отказа на вече договорените 6 танкера с втечнен газ.

В интервю, публикувано в “Капитал”, Росен Христов признава следното: “Има политическо решение в Русия "Газпром" да не работи с нас”.

“Демократична България” винаги е твърдяла, че неизпълнението от страна на “Газпром” на договора за доставка на газ за България е политически мотивирано. Непрекъснато изтъкваме факта, че “Газпром” е геополитическо оръжие на Путин, с което се опитва да шантажира Европа заради позицията й за войната в Украйна. Поведението на служебното правителство и в частност на енергийния министър е унижение за България. То противоречи на националния интерес и още веднъж показва зависимостите на служебния кабинет от Русия. Резултатът от опитите да бъде върнат “Газпром” в списъка с доставчици на газ ще върне България в орбитата на Путин и неговата зона на влияние в момент, в който страната ни трябва да бъде още по-силен и категоричен защитник на евроатлантическите ценности, мотивират се от ДБ. 

“Демократична България” продължава да настоява правителството спешно да изработи план за компенсиране на домакинствата и бизнеса, като строго се таргетират според степента на претърпени преки вреди за бизнеса и ясен критерий за енергийна бедност за домакинствата. Да се създадат ясни стимули за преминаване към друг вид гориво, там където е възможно, с цел допълнително намаляване на зависимостта ни от природния газ, настояват още от Демократична България. 

И допълват, че служебното правителство трябва да се фокусира върху спешно завършване на газовата връзка с Гърция, защото "е длъжно в името на българските граждани да предприеме действия по реална диверсификация на газовите доставки и подсигуряване на наближаващия отоплителен сезон".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

5

IvanofRumen

09.09 2022 в 17:56

Не само отстранен, но и с повдигнати обвинения. Но както се вижда, че нямаме прокуратура се съмнявам.

-240

4

редовно четящ

09.09 2022 в 17:51

Оставка!

11529

2

borislavus1

09.09 2022 в 16:43

Христо Иванов не е прав. Виновен е президента Радев и трябва да се иска неговата оставка.
Министъра вероятно дори няма диплома.

22548

1

dolivo

09.09 2022 в 15:47

много правилно

то и лукойл пристанището е държавна измяна

в частна компания, Митрофанова какво прави да посещава?

трагедия
 
X

Да помогнем на украинските деца!