Демерджиев за взрива срещу главния прокурор: Има данни за определени лица, Европол ги анализира

Министърът не дава оставка заради обиските до голо в пловдивска дискотека

OFFNews 10 май 2023 в 11:30 4077 1

Иван Демерджиев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев

Има информация за взрива срещу главния прокурор, но тя е оперативна. Данните не са малко. Голяма част от нея се обработва от анализаторите от Европол. Има конкретни данни, които сочат към определени лица.

Това заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в кулоарите на Народното събрание.

На обвиненията, че е изнесъл оперативна информация, Демерджиев попита кое от казаното от него е оперативно, както и че не е казал нищо по-различно от изнесеното от главния прокурор и от неговия заместник. 

На въпрос смята ли, че главният прокурор трябва да се оттегли временно, докато тече разследването, като подаде оставка, министърът заяви, че не иска да се меси в съдебната власт, но е редно разследването да протече безпристрастно. 

Взривът при нападението над Иван Гешев е от рядко използвано вещество, заяви по-късно той.

Вътрешният министър коментира и катастрофата на бул. "Сливница", в която загинаха двама младежи - на 22 и 24 години. По думите му министерството е взело мерки, но проблемът е, че няма резултати. По думите му при борбата за спазване на Закона за движение по пътищата и домашното насилие МВР не може да се справи само, а трябва всички институции да работят заедно. 

Според него 18-годишният шофьор е подходил "безотговорно към ситуацията" и е причинил смъртта на двама души. "Предопределил е своя живот и този на близките си", каза още Демерджиев. 

По думите му след катастрофата, причинена от Георги Семерджиев на бул. "Черни връх" през юли 2022 г., министерството е сложило мобилна камера, а Столична община е трябвало да сложи стационарна. Почти година след произшествието това не е направено. 

"МВР не може да покрие всички дефицити в държавата, но се старае", категоричен е Демерджиев. 

За спецакцията в пловдивска дискотека, където клиенти са събличани до голо, вътрешният министър посочи, че не е разпореждал операцията. Освен това не е бил уведомен до нея. От началото на годината са проведени над 2000 акции срещу разпространението на наркотици, задържани са "много килограми наркотични вещества" и са задържани над 3000 души (МВР е арестувало средно по 25 души на ден за наркотици - бел. ред.).

"Публична тайна е какво се случва в питейните заведения нощем. Разпоредил съм публичните тайни да станат известни, но това не може да става за сметка на правата на клиентите. Няма да допусна да се потъпкват правата на гражданите. Текат две проверки, но са на много ранен етап. Информацията, която дава областният директор и тази от медиите са противоречиви. Длъжен съм да проверя", каза той. 

Министърът заяви, че няма да подаде оставка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

10.05 2023 в 15:31

"Взривът при нападението над Иван Гешев е от рядко използвано вещество": алуминиев или магнезиев прах, бариев нитрат, декстрин и оксидирани железни стърготини, всичките известни под името "бенгалски огън"
 
X

Да помогнем на украинските деца!