Демерджиев: Тенчо Тенев е бездействал при проверките срещу Семерджиев

OFFNews 13 октомври 2022 в 16:00 3877 0

Демерджиев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Иван Демерджиев

Трима ръководители на районни управления и едни бивш ръководител на сектор КАТ към СДВР присъстват в доклада за разследването за осигуряването на "полицейски чадър" над Георги Семерджиев. Тенчо Тенев (доскорошният шеф нас КАТ-София, б.р.) се казва този бивш ръководител и вече не е наш служител.

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той подчерта, че докладът е установил, че тези ръководители не са упражнили достатъчен контрол, а не че са подпомагали Семерджиев.

В сряда бившият директор на КАТ-София Тенчо Тенев обяви, че му е било наредено да излезе в платен отпуск до пенсионирането му, след като служебният кабинет е встъпил в длъжност.

"Интересно е отстраняването ми. Малко след назначаването на служебния кабинет зам.-министър Емил Ганчев ми нареди да изляза в платен отпуск до пенсионирането ми - на 29 септември. Бях си вкъщи", каза Тенев пред Нова тв.

Попитан кои са тримата шефове на районни управление, министърът отговори, че ще "излязат и ще се видят". По думите му те не са упражнили контрол. "Не може 40 служители да са помагали на едно лице и да няма отговорен ръководител. Има доклад на Инспектора и ще стигне до всички компетентни органи", добави той.

Демерджиев добави, че рокади в МВР ще има, като ще се случат "скоро": "Не искам това да се третира като вълна от рокади – ще са там, където са необходими".

Относно бившия директор на КАТ към СДВР Тенчо Тенев Демерджиев заяви, че това не е основната причини той вече да не е част от системата на МВР, а защото е навършил пенсионна възраст. "Докладът за това, че той не е упражнил достатъчен контрол, излезе само преди няколко дни. Подчертавам, че става дума за служители на ръководни постове, които не са упражнили достатъчен контрол, а не са подпомагали пряко Семерджиев или други подобни на него. Става дума за 10 души на ръководни постове", поясни министърът.

Вътрешният министър каза още, че за момента няма основание да сменя хора в главните дирекции. "Където се налагаше, го направихме спешно", заяви Демерджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews