Тенчо Тенев: Беше ми наредено да изляза в платен отпуск до пенсионирането ми

OFFNews 12 октомври 2022 в 10:15 9858 1

Тенчо Тенев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Бившият директор на КАТ Тенчо Тенев

Интересно е отстраняването ми. Малко след назначаването на служебния кабинет, зам.-министър Емил Ганчев ми нареди да изляза в платен отпуск до пенсионирането ми - на 29 септември. Бях си вкъщи. 

Това разказа бившият директор на КАТ-София комисар Тенчо Тенев пред Нова ТВ. 

"От момента, в който ме пенсионираха, на следващия ден върнаха началника на "Регистрация", който беше в дългосрочен болничен. Този, под чието ръководство имаше регистрации на товарни автомобили като специални. Сега същият пак е началник. Вие си направете изводите какво се случва", коментира той.

По думите на Тенев нещата пак се подреждат по стария начин: "Нещата, които разбихме и се опитахме да изкараме докрай, някои хора си получиха наказанието, но уволниха редови служители, които са изпълнявали устни разпореждания. Най-вероятно някой иска да върне схемата".

Няколко пъти Тенев беше отстраняван и връщан начело на "Пътна полиция" в София. През май 2021 г. той беше задържан в Асеновград, където работеше като началник на "Охранителна полиция".

Комисар Тенев коментира, че много е отслабнал контролът на служителите. "Сутрин преди работа трябва да се проверят всички. Преди сме проверявали за алкохол, но в последно време това не се прави. Трябва да има и лекции с лектори, за да са наясно колегите какво следва, ако бъдат заловени", каза още той. 

Проблемът е, че определени служители петнят името на МВР, смята Тенев. Според него полицаите влизат в Министерството на вътрешните работи след лош подбор. "Показват се по атрактивни дестинации по целия свят, татуирани и т.н.", добави той.

Тенев разказа, че когато е трябвало да започне работа в "Пътна полиция" е било задължително изискване да е завършил "Двигатели с вътрешно горене", за да може като пътен полицай да знае техническото състояние на автомобила, а сега не е така. 

"Мерилото на държавността е полицията. Ако една полицайка си позволява да си сложи хиалурон на устните, представете си началниците нагоре какво си слага", каза още той. 

Бившият шеф на КАТ разказа, че от октомври миналата година двойно са се увеличили случаите на заловени да шофират след употреба на алкохол и наркотици, а след случая със Семерджиев - всеки ден има полицейски операции. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!