Демерджиев: Държавата иззе принудително сгради на ''Капитан Андреево''

OFFNews 02 март 2023 в 16:35 2616 0

Иван Демерджиев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев

Полицейски сили ще охраняват обществения ред на територията на "Капитан Андреево". Приключена е процедурата по отнемане на достъпа и пропуските на лицата, свързани със сградите, които са предмет на заповедта на Областния управител за изземване на пункта.

Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който посети граничния пункт. Той допълни, че се изгражда се трета лаборатория - "тук, на терен, за да може пробите да не ходят вече до София".

Демерджиев обясни, че областният управител упражнява правомощията си. Той подчерта, че съпротива "от гледна точка на физически действия" към момента няма.

"Убедих се, че моите служители са реализирали правомощията си. Държавата установи контрол върху тези помещения, днес е отнет достъпът на служители, а лаборатория ще бъде изградена и в "Лесово", допълни Демерджиев.

От думите му стана ясно, че ще бъде усилен капацитетът на лабораторията на "Капитан Андреево".  "Трябва да осигурим надежден фитосанитарен контрол и бързо да бъдат обработвани товарите. Всички проби ги взима държавата. Изгражда се трета лаборатория, за да не ходят пробите в София", уточни Демерджиев.

Вътрешният министър коментира и мигрантския натиск, като заяви, че всеки проникнал в България мигрант и всеки каналджия ще бъде преследван, залавян и изправен пред правосъдието.

Според него криминалният контингент се е насочил към трафика на хора толкова активно в последно време заради ниските наказания, които са предвидени в закона. "А този засилен трафик е и една от причините България да не бъде приета в Шенген", повтори той.

От Брюксел вече има одобрени 141 милиона евро за пресичане на трафика и подсилване на границата, каза Демерджиев.

"България ще бъде една от държавите, която първа и най-много ще бъде подпомогната за справяне с мигрантския натиск. Обследвана е границата, имаме технически предложения, "Гранична полиция" е избрала най-добрите решения. Предпочитаме да ни се доставят в натура технически средства. Ако Комисията не може да ги обезпечи бързо, тогава ще преминем към финансиране и поръчки, които ще вървят по линията на националната сигурност, по ускорени процедури - говорим за камери, за термосензори, за наблюдение по въздуха с безпилотни летателни апарати, за автомобили и за един кораб", каза вътрешният министър.

Според него информацията за закриване на полицейския участък в Лесово е спекулация. "Няма да се закриват структури на МВР, напротив. Имаме свободен щат в рамките на министерството, който ще бъде насочен да подсили дирекциите с униформени полицаи. Няма да намалява броят на служителите. 700-800 души са в резерв. Те ще бъдат разпределени към областните дирекции, за да подобрят ситуацията", категоричен е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews