Делегацията от ЕП днес се среща с Гешев и Кошлуков

OFFNews Последна промяна на 24 септември 2021 в 11:49 2700 0

Делегацията на ЕП се среща днес с главния прокурор Иван Гешев и с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, заяви пред БНР евродепутатът Елена Йончева, която е част от мониторинговата група на Европейския парламент. Делегатите са на посещение у нас.

"България вече е във фокуса на евродепутатите и който и да дойде на власт, няма да му позволим да нарушава по този драстичен начин върховенството на закона и свободата на медиите", заяви тя.

Евродепутатите са в страната по инициатива на Йончева. 7-членната група е част от комисията по граждански свободи към ЕП (LIBE). 

Тя съобщи, че вчера депутатите са имали срещи с журналисти, с АКФ, както и с представители на изпълнителната власт. Вече са проведени срещите с вътрешния министър Бойко Рашков, с правосъдния Янаки Стоилов, както и с министъра на културата Велислав Минеков и с вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов. 

Йончева каза, че колегите ѝ са били впечатлени от Бойко Рашков и инициативата и мотивацията на служебното правителство.

Днес предстои среща с главния прокурор Иван Гешев. Йончева заяви, че колегите ѝ са достатъчно запознати и ще има конкретни въпроси към Гешев. Тя обаче заяви, че мониторинговата група не е разследващ орган, а целта ѝ е да повдигне дебат за проблемите в страната в ЕП.

За днес е предвидена и среща с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Основен въпрос към Кошлуков ще бъде доколко той е гарант за представянето на всички гледни точки и дали националната телевизия наистина е обществена, а не правителствена, каквато според Йончева е била през последните години.

Тя коментира, че няколко дни след изборите на 4 април БНТ е получили 20 млн. лв., за да покрие стари дългове. Според евродепутата тези средства са за "удобната редакционна политика".

Йончева каза, че делегатите ще питат защо обществената телевизия не обслужва интересите на гражданите толкова, колкото тези на предишните управляващи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови