Делчев: Без постове за лица, хванати за корупция

OFFNews 17 юни 2016 в 09:58 2108 6

С промените в НК целим засилване на наказателната политика по отношение на корупционните престъпления. Лицата, заемащи публични длъжности, да бъдат задължително отстранявани от длъжност при установяване на корупционна практика.

Това каза пред комисията по корупция в парламента при представянето на ЗИД на Наказателния кодекс Димитър Делчев, секретар на ПГ на Реформаторския блок, член на комисията.

Законопроектът е част от общата нагласа на НС и правителството за засилване на борбата с корупцията, която ни нарежда на първо място в Европа и от която България губи между 4 и 19 млрд евро годишно, каза още депутатът.

Делчев уточни, че промените засягат засилване на наказанието „лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност“ в случаите на установени корупционни престъпления или такива, свързани с дейността на лица с публична функция. Предвидено е това наказание да се налага за престъпленията използване на обществена организация в частна полза, квалифицирана контрабанда от длъжностно лице, злоупотреба със служебно положение, от която е възникнала облага, търговия с влияние и посредничество при подкуп, добави той.

В момента съществуват възможности осъдените условно лица да запазят постовете си на отговорни длъжности, най-вече в общинските администрации, и за тях наказателната отговорност на практика се свежда до вписване на осъждането им в свидетелството за съдимост. Това е недопустимо, каза Делчев.

Основното наказание, което българският закон предвижда за корупционните престъпления, е „лишаване от свобода“. Същевременно при първо нарушение съдът по принцип осъжда виновните лица условно. В много случаи условното осъждане не е основание за отстраняване от поста, а дори когато е основание за уволнение, няма пречки осъденият да кандидатства за държавна служба на друго място, тъй като не изтърпява наказанието си, мотивира предложението си Делчев. Така осъдените не усещат никаква тежест на наложеното наказание, тъй като то не води на отнемане на правото им на достъп до длъжности, нито до лишаването им от свобода, допълни той.

Законопроектът беше приет от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика с единодушие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

6

Izalina

17.06 2016 в 13:17

Точно, а най-дразни "наказанието" преместване на по-висок пост в по-малко населено място ... изобщо законите ни са си доста добри в цялост и продължават да хубавеят.
Остана и да започнат да се прилагат поне от време на време.

29585

3

Izalina

17.06 2016 в 13:07

А може ли и малко статистика, колко са безусловно установените и осъдени за корупционни практики публични лица на отговорни длъжности?

21668

2

Руслан

17.06 2016 в 10:31

Китайския подход е за предпочитане.
Какви постове бе, Делчев. Поне затвор не се ли предвижда, да ви еа у законотворците.

15614

1

OTBPAT

17.06 2016 в 10:13

Поне и пенсията да губят...