Дебатът за оставката на Главчев стигна до присъдата на бащата на Антон Тодоров

Остри реплики в парламента: Нинова иска Меркел да отговори за омразата на ГЕРБ, Воля напусна НС

Антония Чорева 01 юни 2017 в 10:46 15371 5

Парламентът започна да обсъжда искането на БСП председателят на парламента Димитър Главчев от ГЕРБ да бъде отстранен от поста.

Вчера БСП внесе подписка за отстраняване на шефа на НС поради две причини - първата, че е "проводник на омразата на ГЕРБ", тъй като не сезира депутати, които използват обидни думи към БСП; и втората - че парламентът не работи и че в него не се гледат законопроекти, тъй като управляващите в момента нямат управленска програма.

Много остро, дебата за оставката откри лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя изтъкна същите причини за искане на оставката, но добави, че партията ще пита световните лидери дали одобрява управлението на ГЕРБ и Обединени патриоти. От парламентарната трибуна Нинова размаха писмо от шефката на кабинета на Бойко Борисов Румяна Бъчварова. "Разполагаме с писмо на г-жа Румяна Бъчварова, началник на кабинета на министър-председателя до всички министри до администрацията, в което иска от тях да представят законодателни инициативи, които да послужат за изготвяне на управленска и законодателна програма. Срокът, който им поставя, е юни", обясни Корнелия Нинова.

После тя добави, че БСП ще попита световните лидери, сред които и канцлера на Германия Ангела Меркел, както и ЕНП дали одобрява партия ГЕРБ, която насажда омраза, отрицание и разделение. "Искаме канцлерът на Германия да отговори дали подкрепя правителство, което е върнало на дневен ред нацистките символи. Одобрява ли Меркел член на българското правителство и вицепремиер да връща темата за хитлеризма", каза лидерът на БСП.

По думите й Димитър Главчев е позволил това да се случва и от трибуната на НС. Тя заяви, че иска да разбере дали Ангела Меркел подкрепя хитлеристки поздрави.

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов излезе на трибуната, за да защити председателя на парламента Димитър Главчев, като каза, че той няма никаква вина и беше категоричен, че управленска програма ГЕРБ има, а БСП използва момента да подбива доверието на институцията.

Нинова веднага му отговори, че това и чака и се обърна към Кирилов, питайки го "къде са ви 300 лв. пенсии, къде са 1000 полицаи в селата и къде е административната реформа".

Тонът в залата обаче се изостри, след като думата взе депутатът от БСП Славчо Велков, който веднага поиска да не му бъде ограничавана "свободата на словото от трибуната". След което той заговори за депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и радикалното крило, което той е формирал в ГЕРБ. Велков намекна, че се страхува да работи в парламента, тъй като Тодоров обещал да елиминира депутата от БСП Крум Зарков. "Как ще го елиминира - физически или духовно. Г-н Главчев, можем ли да се чувстваме сигурно в залата на НС и сигурни от посегателства", запита риторично Велков. Депутатът от БСП даде ясно да се разбере, че атаката му е насочена не към Главчев, чиято оставка се обсъжда, а към депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, след като Велков заговори за неговото минало: "Когато говорите за роднините и бащите на другите, огледайте се и вижте вашите. Вашият баща е осъден на 9 г. затвор за опит за убийство с мотика и е лежал в затвора, в който после вие лично сте искали да бъдете надзирател. Вие сте искали да бъдете офицер в МВР - Стара Загора", изреди Славчо Велков и незнайно как обвърза поведението на Главчев с това на Тодоров: "Главчев мълчи безобразно пред поведението на своя колега", каза той.

Председателстващият заседанието Цвета Караянчева от ГЕРБ призова за добър тон в Народното събрание и без обидни квалификации. А засегнатият Антон Тодоров отговори: Вие, г-н Велков, се нуждаете от помощ и аз мога ви я осигуря". А относно коментара за баща му Тодоров коментира: "Какъв е бил баща ми, той е понесъл наказанието си, аз самият съм го написал преди 2 години. Трябва да знаете, че всеки светец има минало и всеки грешник има бъдеще. Ние не сме престъпници, каквито сте вие. Вие, небългарската партия със сгрешено име, ние не сме престъпници като онази партия, чиито наследник сте вие – БКП".

След хвърлените от трибуната обвинения лидерът на Воля Веселин Марешки взе думата и обяви, че групата му напуска залата. "Всички вие се оливате и ние от Воля ще напуснем този цирк и ще се върнем в парламента, когато започне да кове закони", каза Марешки и депутатите му напуснаха залата. Така Воля обаче няма да покаже как би гласувала за оставката на председателя на парламента - "за" или "против".

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов помоли да се прекрати "този срамен дебат и да се гласува оставката, след което председателят да си седне на мястото и да спрем да омърсяваме парламента. „4 години ще стоя тук, не искам да се "къпя в мръсна вода", спрете се. Да гласуваме и да спрем този срам“, заяви Вежди Рашидов.

В рамките на дебата Хамид Хамид от ДПС обяви, че партията ще гласува за" оставката на председателя на парламента, тъй като се допуска езика на омразата системно, като дори отбеляза, че Главчев е трябвало да се оттегли с достойнство, а сега оставката му ще бъде поставяна на дневен ред всеки ден.

От името на коалиционния партньор на ГЕРБ - Обединени патриоти се изказа Искрен Веселинов, който беше категоричен, че ще гласува "против" оставката на Главчев, тъй като искането на БСП е "безпомощно, инфантилно, безсмислено и изсмукано от пръстите".

Дебатът продължава, гласуването на оставката на председателя на парламента Димитър Главчев предстои. Самият Главчев слуша мълчаливо дебата от парламентарната банка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

5

Nik68

01.06 2017 в 13:18

За какво всъщност са се събрали в НС. С какви глупости се занимават. Това ли е конструктивна опозиция. Това ли са подготвените да управляват ои едните и другите. Къде са им законопроектите. Нали бяха изготвени и с тях ни баламосваха за да дойдат на власт.

17156

3

aviatora

01.06 2017 в 12:45

Защо не се споменава за акцията на БОП, срещу бензиностанции на Марето от Варна, която Варна знае, чии пари е изпрал!!!

17439

1

мнение от IP

01.06 2017 в 11:11

Сопрете се, бре! Ама ние сме си виновни, като изпращаме в парламента цялата тая паплач от лапацала.