БСП иска оставката на шефа на НС, бил проводник на омразата на ГЕРБ

Антония Чорева 31 май 2017 в 10:57 5944 3

Цялата група на БСП се събра на трибунка в парламента, за да обяви, че внася подписка с искане за оставката на председателя на парламента Димитър Главчев.

Новината беше съобщена от лидера на партията Корнелия Нинова: "Системно нарушаване на правилника на Народното събрание и проводник на омразата на ГЕРБ" - това са мотивите, които изреди Нинова.

Тя визира и днешното заседание на парламента, в което ГЕРБ прочете остра декларация, насочена към БСП. "Днес се чуха думите "безродници", "убийци" и "кръв", възмутено обясни Нинова. По думите й при такива думи и ситуации председателят на парламента трябва да се намеси и да спазва закона. Освен това днес Главчев не даде първоначално право на отговор на БСП и спираше микрофона на червения депутат Антон Кутев.

Главчев не спазва правилника на Народното събрание, декларира още БСП.

Нинова изтъкна още, че ГЕРБ насажда омраза и разединение, както и че мнозинството няма управленска програма и затова парламентът не работи, а заседанията му са само по 23 минути. Заседанията на парламента, вече месец откак е стартирал, продължават по максимум половин час, без да се гледат законопроекти. Причината е, че те още не се придвижени през комисиите и не са стигнали до зала. Това също е една от причините БСП да поиска оставката на председателя на парламента. 

Лидерът на БСП цитира думи и от стенограмите на правителството, в които ГЕРБ говорели за БСП така  - "клаха българите, както и турчин не ги е клал".

Корнелия Нинова добави още, че в ГЕРБ вече има радикално крило, което не е съгласно с политиката на партията.

За да бъде свален Димитър Главчев от поста председател на парламента, трябва да се съберат 1/3 от гласовете на всички депутати.

Самият Главчев отговори така: "Поемам тази отговорност, ако парламентът ще работи добре и спокойно. Ако съм необходимият виновник, съм готов да поема тази отговорност, за да може спокойно да функционират държавните институции, след като някой е преценил, че аз съм проблемът". Главчев хвърли обаче топката към Нинова, която е отказала поста, предложен й от Бойко Борисов - да бъде тя председател на НС.

После той добави: "Направете справка преди 24 май каква декларация се прочете от името на БСП - с какво стартира парламентът и това са политически решения, няма как аз да влияя на тях. Ако искат да отнемам думата по време на декларация, няма как да го направя, да взема думата на цяла политическа група. Това не са основателни мотиви за оставката ми". 

Димитър Главчев коментира още, че никога не съм се притеснявал за каквото и да било. А относно факта, че парламентът не гледа законопроекти, той обясни, че е призовал комисиите да минат законите през тях, за да влязат в зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

31.05 2017 в 11:40

Не е ПРОВОДНИК. Комедия каза, че е ГОЛОВОДНИК.
:)

16008

1

Nik68

31.05 2017 в 11:33

"Кучета и котки може прасета не". Кутев може - Герб не. Вечния двоен стандарт у БСП.