Дебатът за клас "прослужено време" остава за есента

OFFNews 25 юли 2017 в 21:23 4305 1

Снимка БГНЕС

Дебатът за клас "прослужено време" остава за есента. Той ще продължи в Националния съвет за тристранно сътрудничество, чието следващо заседание е през септември, стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с представители на работодателските организации.

Темата не стои на дневен ред на кабинета, обяви след срещата финансовият министър Владислав Горанов.

Какво ще се реши накрая, нашата позиция е, че това не ни е основният приоритет, много по-важни неща имаме да решаваме, подчерта той.

Темата за премахването на клас "прослужено време" беше повдигната от работодателските организации на среща с вицепремиера Валери Симеонов. Тогава той обяви, че подкрепя идеята, а синдикатите веднага поискаха среща с Борисов. Малко след това Симеонов обяви, че е изказал лично мнение, което е било изтълкувано като мнение на правителството. 

Дебатът по темата обаче продължи, а тонът от страна на работодателите сериозно се ожесточи, след като те обявиха работниците за "търтеи", а синдикатите за вредни за икономиката. 

По този повод Горанов отправи критики към тях, като посочи, че излизат извън рамките на добрия тон и напомни, че обидите и нападките не са добра основа за социален диалог. 

"Направи ни лошо впечатление, и премиерът го сподели, че не ни харесва, че се заразяват от политиците и вземат лошото от начина, по който ние водим дебат", коментира финансовият министър.

Горанов допълни, че на срещата е бил обсъден и план за работа на тристранния съвет с приоритетите на работодателите по него. На следващото заседание на Тристранката ще продължи и обсъждането как да се определя размерът на минималната заплата.

В същото време председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че кабинетът на Борисов е взривил тристранния диалог. 

Вицепремиер от правителството – Валери Симеонов, и депутати от ГЕРБ – Менда Стоянова, заявиха позиция на страната на работодателите за клас „прослужено време“. От друга страна - Борисов се срещна със синдикатите и зае тяхната страна, което блокира социалния диалог и работата на Тристранния съвет, където трябва да се вземат най-важните решения за икономиката, доходите на хората, а по същество блокира и социалната държава, посочи тя.

„Казаха се много тежки думи между партньорите и за нас е непонятно как ще седнат на една маса и ще вземат отговорни решения“, коментира тя.

По нейните думи е абсолютно неприемливо да се определя правото на свободно сдружаване на работещите хора, като вредно за държавата и икономиката.

 „Не приемаме и определението за работещите хора като „търтеи“. Миньорите от Бобов дол, които си чакат заплатите неопределено време вече и работят при нечовешки условия на труд, търтеи ли са? Или шивачките, които работят в цеховете по 18 часа, без право на почивка и отпуск и без да си получат заплатите – търтеи ли са?“, попита Нинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!