ДБГ се обявиха за предсрочни избори, напълно подкрепят протестите

OFFNews 12 ноември 2018 в 15:11 4009 1

Председателят на Движение България на гражданите Димитър Делчев изрази подкрепата на партията за настоящите протести. Той се обяви и за предсрочни парламентарни избори на пресконференция в БТА. 

"Недоволството в 36 града може да се обедини така: хората атакуват модела на управление, установен от ГЕРБ, който се опира на централизирането на всички средства в София и тяхното преразпределение след това към големи приближени фирми", каза Делчев. 

Според него нито БСП, нито ГЕРБ, нито ДПС могат да променят модела на управление, а трябва да се организира силна, автентична десница. Според Найден Зеленогорски, член на ИС на партията, обаче, изборите за Европейски парламент през 2019 са последен шанс да се обедини дясното.

Те обявиха, че проведеният вчера Национален съвет на партията е решил да се започне подготовка за евроизборите, като в момента се водят разговори с членове на всички извънпарламентарни сили, които са позиционирани център-дясно. 

От партията изразиха и остра критика към бюджета на ГЕРБ, като го нарекоха социалистически и популистки. Според Зеленогорски бюджетът показва, че управлението не е дясно патриотично, а се е превърнало в националпопулистко, следвайки тенденциите в други европейски държави. 

Според Делчев в бюджета са заложени излишъци, които покрай местните избори най-вероятно ще бъдат раздадени в общини, в които ГЕРБ има нужда от подкрепа. Те изразиха съгласие с предложението разпределението на бюджетни излишъци да не се решава с постановление на Министерски съвет, а да минава през парламента - нещо, което и БСП предложи. От ДБГ обаче отрекоха да са в подкрепа на бюджета на БСП като по-добър - според тях той не може да е алтернатива, а социалистите не са готови за избори. 

Представителите на ДБГ подчертаха и че бюджетът не предвижда разходи за въвеждането на машинно гласуване. Те заявиха, че това е в нарушение на закона и поради тази причина, Младежката им организация планира да сезира отговорните институции, омбудсмана Мая Манолова и президента Румен Радев.

От партията дискутираха свои предложения за промени в проектобюджета, сред които и намаляване на ДДС от 20% на 18%, което според тях това би оставило 1 млрд. лв. в джоба на бизнеса и хората. Друго тяхно предложение е финансова децентрализация, при която да се определи процент от данъците върху дохода на физически лица, който да остава в местната община, вместо да бъде разпределян по неясен начин от правителството. 

Според тях също така е правилно излишъците от бюджета да отиват в Сребърния фонд, общините и държавния резерв на края на всяка година, а средствата от Сребърния фонд да бъдат ползвани за компенсация на хората с най-ниски пенсии. 

Виолета Донева, член на ИС на ДБГ, също разкритикува огромните разходи, отделени за нереформирани сектори като сигурност, и ги сравни с минималните разходи, предвидени за култура и образование.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови