ДБГ обвини Борисов, че взема решения без Реформаторите

Ивайло Анев 15 декември 2014 в 20:06 7035 6

Бойко Борисов и Меглена Кунева

Партията на вицепремиера Меглена Кунева „Движение България на гражданите" (ДБГ) обвини премиера Бойко Борисов, че взема решения, без те да са обсъдени предварително с Реформаторския блок. 

Обявената с декларация позиция на партията на Кунева е по повод подписания в неделя от Борисов меморандум, с който се замразява пенсионната възраст.

Днес обаче партията на Кунева като част от Реформаторския блок обяви, че не приема подписването на толкова важен документ да се прави без знанието на Реформаторския блок като политическа сила, участваща в управлението и на народните представители от парламентарната група на блока, се казва в изявление на партията.

Определя се за обезпокоително това, че документи за бъдещето на пенсионноосигурителния модел да се подписват без публична дискусия, без да е взето мнението на работодателите, без направена оценка за въздействието и яснота за следствията от прилагането на документа и без съвместна позиция на ГЕРБ и РБ по него.

От Движението предлагат незабавно провеждане на консултации между ръководствата на РБ и ГЕРБ за установяване на гаранции за спазване на подписаните между тях политически документи, както и публично обсъждане на меморандума с всички засегнати страни, в т.ч. и консултации с представителите на синдикатите и работодателите.

Посочва се още необходимостта от анализ на ефекта от прилагането на меморандума върху социалната, икономическата и финансовата системи на държавата.

От ДБГ искат и съставяне на работна група от управляващите ГЕРБ и РБ, която да предложи консенсусен пенсионен модел на страната, който да влезе в сила от 2015 г.

От партията на Кунева изразяват своята политическа воля да работят за стабилност на отношенията на РБ с ГЕРБ и заявяват, че ще продължат своите усилия за гарантиране на целостта на реформаторското мнозинство в Народното събрание.

Зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски заяви пред OFFNews, че са очаквали преди да се стигне до подписване на меморандума той да бъде обсъден с коалиционните партньори.

"За съжаление, този въпрос не е обсъждан с нас. Колегите от парламентарната група също са изненадани. Затова утре на заседанието на парламентарната група ще излезем със становище по меморандума", каза още съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок.

Той обяви, че очаква подобряване на взаимодействието между коалиционните партньори, защото според него това са изключително важни решения, които касаят много важни обществени сфери.

„Ние очакваме да има необходимата дискусия преди да се вземе каквото и да било решение. Струва ми се, че тази тема трябва да се дискутира и с работодателите, и с останалите засегнати, както и да се направи пълна оценка на въздействието на всички аспекти на обществения живот и на бизнеса“, обясни Зеленогорски.

Зеленогорски заяви, че очаква реакция и от другите партии, които са част от РБ.

„Те също не са били част от това обсъждане, повече от нормално е когато сме част от коалицията, такива важни решения да бъдат вземани с нужния консенсус.

По думите му това по никакъв начин няма да разклати подкрепата на Реформаторите към правителство и те ще останат част от управляващото мнозинство.

Това не е първото решение на премиера Борисов, което изненадва Реформаторския блок.

Преди близо месец министър-председателят реши да назначи нов директор на фонда за гарантиране на влоговете без да потърси дискусия със своите партньори.

Тогава от Блока реагираха остро срещу назначението на Радослав Миленков, като заявиха, че не са сигурни дали той е професионалист.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев уточни, че не е против Миленков, а смята, че преди да се стигне до назначение на такъв важен пост, е нужно да има публично обсъждане или поне съгласуване с Асоциацията на банките.

"Направили сме го бързо, защото искам бързо да приберем парите на държавата", оправда се тогава премиерът Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!