Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ДБ с нов опит да вкара съдебната реформа в пленарна зала

Мая Младенова 13 септември 2021 в 12:48 2256 0

Ген. Атанас Атанасов

Демократична България прави втори опит за насрочване на извънредно заседание на парламента утре, 14 септември, на което да бъдат разгледани промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Промените предвиждат Бюрото за защита да бъде прехвърлено към Министерството на правосъдието, а текстът мина второ четене в правната комисия миналата седмица.

десницата започна да събира подписи за извънредно заседание, докато в същото време президентът обяви, че ще разпусне Народното събрание в четвъртък, 16 септември. Подписите все още не са внесени. 

„Подготвяме ново искане за свикване на заседание в утрешния ден, защото има няколко важни законопроекта, които са пред второ четене и би било добре Народното събрание да ги приеме. Единият от тях е за Бюрото за защита на свидетелите. Добре е депутатите да влязат в зала поне за тези проекторешения, които са пред второ гласуване. Иначе ще се окаже, че това НС се е събрало само, за да промени бюджета и да осигури служебното правителство на президента”, заяви ген. Атанас Атанасов.

В петък, когато депутатите гласуваха окончателно актуализацията на бюджета за 2021-ва година, ДБ поиска извънредно заседание в понеделник, 13 септември. Тогава трябваше да се гласуват част от предложените от тях реформи в правосъдието. ДБ успя да събере повече от необходимите по правилник 48 подписа (1/5 от народните представители). Председателят на Народното събрание Ива Митева ("Има такъв народ") обаче отказа да насрочи заседание с мотива, че между петъчното и понеделнишкото заседание няма да са изминали необходимите 72 часа, в които депутатите да се запознаят със съдържанието на доклада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews