ДБ обмислят дали да се включат в консултациите за вота на недоверие към правителството

Ружа Райчева 15 юни 2022 в 14:05 2663 1

Снимка БТА/Владимир Шоков

ГЕРБ проведоха консулатации с ДПС и "Възраждане" за вота на недоверие към правителството. Изненадата е, че "Демократична България" обмислят дали да се включат в обсъжданията. 

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов е уведомил партията ѝ, че утре ще отговори дали ДБ ще участват в консултациите, след като направят вътрешно обсъждане.

Тъй като ИТН са силно ангажирани с изслушването на външния министър Теодора Генчовска, което тече в момента, консултациите с тях ще се проведат по-късно. ГЕРБ нямат отговор от БСП и ПП до този момент, но е малко вероятно те да се включат в обсъжданията.

След като проведат консултации с всички желаещи парламентарни групи, ГЕРБ ще се обърнат и към новата група от петима независими депутати отцепници от "Има такъв народ".

Така или иначе - с или без подкрепата на "Демократична България" - Десислава Атанасова очаква, че вотът на недоверие ще събере достатъчно подкрепа в парламента. Ако все пак вотът на недоверие не успее, Атанасова е на мнение, че единственият изход от ситуацията ще бъдат предсрочни избори. 

Снима: БТА/Владимир Шоков

От ДПС обявиха, че ще подкрепят вота на недоверие с идеята, че "продължават промяната на започналата промяна", която е необходима за страната. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ повтори тезата си, че това правителство е най-лошото от началото на демократичните промени в България.

"Мислим, че мотивите, с които ГЕРБ внасят предложението за вот на недоверие, са основателни. Ние ще се опитаме да дадем своите мотиви и аргументи", каза той.

По думите на Карадайъ всички разумни, съвестни и отговорни пред българския народ и бъдещето на България народни представители, би трябвало да подкрепят един такъв вот на недоверие. 

След консултациите депутатът от "Възраждане" Петър Петров напомни, че принципна позиция на "Възраждане" е, че правителството трябва да си ходи заради "неадекватната си антибългарска позиция".

Той каза, че ако "Възраждане" имаше 48 народни представители в парламента, са щели сами да внесат този вот на недоверие. Партията му ще обсъдят мотивите си в парламентарната си група и ще излязат с позиция.

"Уверен съм, че ще намерим достатъчно гласове за вот на недоверие на това правителство. Дори от ИТН разбраха, че това управление не води България към нищо добро", каза Петров.

"Възраждане" не биха подкрепили нов кабинет в рамките на това Народно събрание - според тях нови избори трябва да бъдат проведени възможно най-скоро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

15.06 2022 в 14:14

ДБ няма да подкрепят вот на недоверие.

Ако се включат в подобно обсъждане, то ще е за да разяснят на илитератите защо това не трябва да се случва.