ДБ иска максималният осигурителен доход да не се променя до 1 юли

МФ и комисията по финанси да договорят с бизнеса процент, с който прагът да се вдига автоматично, заяви Ивайло Мирчев

OFFNews 10 февруари 2022 в 10:23 1643 0

Мечтая си България да бъде един ден IT страна, ГЕРБ не разбираше този бизнес, но не му пречеше. Но големите компании ни заобиколиха. А имаме интерес в страната да развиваме сектора. Това няма да стане като увеличаваме максималния осигурителен доход по този начин, заяви депутатът от ДБ Ивайло Мирчев по БНТ. 

Няма разногласие в коалицията за бюджета, категоричен бе той по повод гласуваното вчера в пленарна зала планирано увеличение на максималния осигурителен доход от 3000 на 3400 лв.

В разговори мисля, че ще стигнем до единомислие, заяви Мирчев. По думите му позицията на "Демократична България" не може да се промени, а "Има такъв народ" са на същото мнение. 

Ще предложим размерът от 3000 лева да не се пипа до 1-ви юли, а дотогава Министерството на финансите и комисията по бюджет и финанси, да разговаря с браншовете, които са най-силно под въздействието на максималния осигурителен доход и да вземат заедно решение с какъв коефициент да се увеличава автоматично той. За да има предвидимост за компаниите и да не се налага в края на годината да се взима решение, каза Иво Мирчев. 

Максималният осигурителен доход трябва да се увеличава по предвидим начин, коментира и Александра Корчева, депутат от "Продължаваме промяната" и член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание.

Въвеждането на автоматичен механизъм, обвързан със средната работна заплата и повишаването ѝ, е добро решение, което ще е полезно и за бизнеса, за да предвижда разходите си, допълни тя. 

Според управителя на НОИ Ивайло Иванов максималният осигурителен доход не е увеличаван 3 години и е 3000 лева, а през това време с 42% е  нараснал минималният, както и средният осигурителен доход и така много се доближи разликата между максималния и средния. Той съобщи, че 227 000 души получават над 3000 лева и около 160 000 - над 3400 лева. 

По думите му не само работещи в IT сектора, а и в здравеопазването, в банките, в държавното управление, в консултантския бизнес има хора, които получават такива пари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!