Държавата обяви 6-месечна програма за дотации в транспорта

За всеки работещ ще се плащат по 290 лв. По новата мярка ще може да се кандидатства от 1 юли

OFFNews Последна промяна на 15 май 2020 в 17:16 2468 0

Шестмесечна програма за държавно подпомагане в транспорта обяви днес социалният министър Деница Сачева след разговори с колегата ѝ в транспортното ведомство Росен Желязков.

От 1 юли до 15 юли компаниите, които са регистрирани в икономическите дейности "Пътнически градски и крайградски транспорт" и "Друг пътнически сухопътен транспорт", ще могат да кандидатстват за подкрепа от 290 лв. за зает за период от 6 месеца. 

В тези сектори са заети около 29 хиляди души.

От мярката ще се възползват автобусните компании, които са преустановили дейността си или част от нея по време на и след извънредното положение или са възстановили работа с непълно работно време за всички служители или за част от тях. Заявленията ще се подават в Бюрата по труда, а Агенцията по заетостта ще извършва плащания след преглед на документите. Всички работодатели, чиито заявления бъдат одобрени, са длъжни да запазят работните места на работниците, за които получат компенсации за съответния период на подкрепата.

Общият размер на мярката, с която ще бъдат подкрепяни допълнително работодателите, е 85 млн. От тях 40 млн. лева ще бъдат отделени за сектора на транспорта, за останалите предстои да водим разговори, каза Сачева.

Защо транспортът? "Той без съмнение е един от секторите, които пострадаха много от кризата и предстои да изпитва затруднения не само у нас, а и в рамките на ЕС, така че със сигурност аргументите ни за подкрепа на този сектор могат да бъдат много", каза тя и уточни, че от правителството ще обявят конкретните условия с постановление на Министерския съвет, което се очаква да бъде прието в рамките на следващите две седмици.

Отделно от това по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" има още 120 млн. лева, които ще бъдат планирани за субсидирана заетост за тези, които вече са останали без работа с цел те да бъдат върнати на пазара на труда. "За целта ще разчитаме на възможностите на областните комисии по заетостта да насочват безработните към съответните сектори", каза Сачева. Мярката се разработва в момента и ще бъде обявена вероятно през втората половина на юни.

Социален патронаж

Към днешна дата в 240 общини 42 хил. души ползват услугите на социалния патронаж, за който бяха отделени 45 млн. лева за да бъдат наети хора, които да обслужват самотно живеещи възрастни, хора с увреждания и поставени под карантина. Те им купуват храна, лекарства, плащат битовите им сметки, извършват различни здравни услуги, например могат да премерят кръвното на възрастен човек или да му напомнят да си вземе хапчетата тогава, когато му е предписано това.

1498 души са получили възможността да получат болнично лечение на стойност 1 162 895 лева, въпреки че нямат доход, нито здравни осигуровки - каза още Сачева. Средствата се изплащат през фонда на социалното министерство, сумата е актуална към 30.04. Това са парите, които са преведени към НЗОК, респективно - от Касата към лечебните заведения.

По програмата "Топъл обяд" ще има нови 214 договора, като към днешна дата 30 648 души получават такъв. Финансовата помощ към общините до момента е 2 926 314, 60 лева. Вчера е започнал вторият ѝ етап - за раздаване на хранителни продукти. 26 хил. души ще получат над 450 тона храни.

Предстои следващите дни - вероятно още в началото на следващата седмица - одобряването на нов транш от 800 хил. лева за Българския червен кръст (БЧК), които отново да бъдат изразходвани за хранителни продукти за социално слаби и за затруднени съграждани, каза още социалният министър. Раздаването на тези храни ще стане със службите за социално подпомагане.

"Благодаря на всички дарители на фонд "Социална закрила", благодарение на които имахме възможността да осигурим храна и хранителни продукти на още около 1500 семейства, в това число - в това число са всички мои колеги министри. Днес постъпи и дарение от БАН - от академиците и член-кореспонденти на академията и присъединили се нейни служители - на стойност 35 хил. лева, които ще бъдат изразходвани за таблети за деца от институциите, които ходят на училище. Вече раздадохме 108 такива таблета отново благодарение на дарения във фонд "Социална закрила". Така тези деца ще получат достъп до дигиталното образование", каза Сачева.

3753 заявления са постъпили по мярката за подпомагане на родители, които са в неплатен отпуск, за да гледат децата си. През последните 10 дни среднодневният брой на постъпилите варира между 280 и 300. Мярката ще продължи да действа, докато е необходимо. Имаме достатъчно средства, за да действа до края на годината. С промените в Закона за здравето даваме възможност още 30 дни неплатен отпуск да бъде признаван за трудов и осигурителен стаж. До този момент само 30 дни се признаваха, от днес те са 60. Хората, които са по принуда в неплатен отпуск, ще имат здравни права, тъй като се считат за осигурени. Тази мярка ще има отношение и към бъдещите пенсионери, които ще трябва да доказват трудов стаж.

Проектът "Родители в заетост" се подновява и може да се кандидатства по него. Чрез него се осигуряват детегледачи за кандидати, които имат желанието да полагат грижа за деца на възраст от 0 до 12 г. Към момента са подадени около 7 600 заявления. 4154 безработни са назначени като детегледачи.

"Обикновено това е близък роднина на семейството, който в момента е безработен и така семейството има възможност да помогне както на себе си в отглеждането на детето, така и на съответния си близък", обясни Сачева.

Детегледачите се избират от родителите.

"Даваме възможност след като родителят е направил своя избор и човекът е бил регистриран като безработен, да се сключи договор, като за децата от 0 до 5 г. говорим за възможността да се полага грижа до 8 часа на ден, а за децата до 12 г. - до 4 часа на ден. За това са осигурени 17 млн. лева още по тази мярка. Необходимо е желаещите да се възползват от мярката родители да се обърнат към бюрата по труда."

Безработицата

"В началото на извънредното положение стартирахме с 201 хил. души, които бяха без работа към 13 март. Да, днес общият брой на безработните е 376 хил., но 201 хил. от тях бяха безработни преди 13 март. Нарастването е с 99 755 човека. От началото на кризата 28 271 души са постъпили на работа. Те са постъпили в здравеопазването, но в немедицински дейности, социалния патронаж, транспорта, производството на храни и напитки, логистика, доставка", посочи министърът.

Среднодневният брой на регистрираните безработни към момента, вследствие на предприетите мерки, се задържа. За 13 май - последната дата, за която имам данни - общо са се регистрирали 1538 души. 833 от тях са заявили, че се регистрират поради кризата с коронавируса, допълни тя.

По отношение на мярката "60 към 40" 45 дни подред тя устойчиво събира все повече и повече заявления и все повече и повече работници и служители могат да запазят работните си места, изтъкна Сачева.

12 187 са заявленията за 191 344 работници и служители.

"Държа да отбележа, че мярката "60 към 40" може да има само два индикатора за оценка – колко души са запазили работата си и колко е спаднал ръстът на безработни по времето, когато тя действа. Всички други сметки нямат значение в случая, защото това е мярка в подкрепа на заетостта и тя може да бъде оценявана само по това колко души са запазили работата си и спряхме ли потока към бюрата по труда. Рано е да правим генерални изводи за успеха на мярката, още по-несъстоятелно е да говорим за неин провал. Нека да говорим за това колко успешна беше мярката на 1 юли, тъй като с промените, които направихме, ще действа до 30 юни. Дотогава работодателите могат да кандидатстват за компенсации за своите служители. След 1 юли тя вероятно ще продължи да действа, но вероятно ще бъде с нов дизайн и нов начин, който в момента се обсъжда и предстои да бъде представен на социалните партньори, за да бъде дискутиран."

Covid-19 в домовете

В домовете за стари хора, социални услуги за хора с увреждания и социални услуги за деца и млади хора има 52-ма заразени от коронавирус (при общо 16 750) и 44 души от персонала (общо 10 850 души).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови