Дариткова: Мерките могат да станат по-строги, когато болниците не се справят с притока на пациенти

OFFNews 19 ноември 2020 в 18:14 3818 3

Мерките срещу разпространението на COVID-19 могат да станат по-строги, когато лечебните заведения не се справят с притока на пациенти. 

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и шеф на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова пред бТВ.

"Коя здравна система в Европа беше подготвена за тази криза? Обичаме да повтаряме, че нашата система е нереформирана - вярно е, имаме нужда от реформи и подобра логистика между различните лечебни заведения. Това, което не бе изпълнено от програмата на ГЕРБ досега, е именно наличието на единната здравна информационна система, защото ако я имахме сега, щяхме да избегнем много от проблемите", посочи тя. 

Според нея с единната здравна система е могло да се избегнат проблеми като това как пациентите да получават рецепти, без да се струпват пред здравните кабинети, да получават адекватно лечение, да не се самолекуват, да получават електронни направления

"Признавам, че не успяхме да реализираме нещо, което получи своята законодателна регламентация преди 3 години и всъщност на практика не се състоя", каза още Дариткова.

По думите й здравната система работи в режим на много високи обороти. Тя изрази надежда, че няма да се изтъкват само
нелицеприятните примери. "Моите колеги се борят всекидневно и спасяват хиляди хора. Те работят денонощно и заслужават уважение. Натоварването на системата трябва да позволи да се окаже помощ на всеки пациент. Колегите ми трябва да знаят, че няма как да се справим, ако всеки не поеме своята отговорност - от джипитата до реанимационните отделения", допълни тя.

"Направихме пълно затваряне в началото на пандемията, защото нямахме подготовка и не бяхме запознати с този вирус. Видяхме, че по този начин няма да бъде спряно разпространението на COVID-19", обясни председателят на ПГ на ГЕРБ. 

Според нея е важно да се прецизират индикациите за хоспитализация, защото не всеки пациент с коронавирус, дори и с пневмония, се нуждае от болнично лечение.

За промените в Закона за здравето, с които се премахва задължителното болнично лечение Дариткова посочи, че става дума за текст за карантинните мерки и допълни, че голям процент от болните се лекуват вкъщи.

Тя заяви още, че се налага карантинирани депутати да участват в кворума на Народното събрание, защото БСП и ДПС отказват да се регистрират сутрин, а "само си осигуряват надницата". По думите ѝ без тази мярка, например, няма как да бъде приет бюджетът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

3

stanimir_13

20.11 2020 в 05:52

То щото има някакви мерки. А пък болниците се справят перфектно. Жалки тъпаци.

20699

2

Новак

19.11 2020 в 22:44

Малоумниците направо изтрещяха и не знаят какво говорят.
Нали всички усилия са за да се справят болниците, а не да чакаш болниците да рухнат и да започнеш да взимаш мерки.
И това чудо е било лекар?!