ДАНС разследва от януари тримата задържани българи във Великобритания

OFFNews 18 август 2023 в 18:50 1372 0

Пламен Тончев

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Пламен Тончев

От януари Държавната агенция "Национална сигурност", съвместно с партньорски служби, е работила по случая с тримата българи, задържани във Великобритания за предполагаем шпионаж в полза на Руската федерация, каза председателят на ДАНС Пламен Тончев пред БТА. 

Тончев добави, че се е работило много активно, като агенцията е била уведомена за задържането на българите. По думите му е било образувано досъдебно производство в Софийската градска прокуратура. За случая е бил уведомен и премиерът.

На 15 август Би Би Си съобщи, че трима българи са задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия. Медията съобщи имената на тримата, като публикува и снимките им. Българите са задържани през февруари, но за ареста беше съобщено в средата на този месец. Оттогава те са в предварителния арест.

След това от Софийската градска прокуратура съобщиха, че има образувано досъдебно производство по случая през март и че повече информация не може да бъде предоставена заради класифицирана информация.

Днес Централната избирателна комисия потвърди информацията, че двама от арестуваните - Катрин Иванова и Бисер Джамбазов, са били одобрени за участие на секционни комисии. 

Преди това Министерството на външните работи съобщи, че двамата са били председатели на СИК в Лондон: Катрин Иванова в Секция 2 в посолство Лондон, а Бисер Джамбазов – в Ийлинг - през 2021 г. двамата имали и предишен опит в секционни комисии, отново във Великобритания - през 2017 и 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки