Даниел Митов: Трябва ясно да се разграничат бежанците от икономическите мигранти

Александър Новков 02 февруари 2016 в 15:05 2955 2

Снимка OFFNews

Разграничаването на бежанците от икономическите мигранти трябва да е много ясно и с държавите, от които идват нелегалните мигранти, е необходимо да се води диалог, за да се стигне до активна реадмисия, заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на втора неформална среща на министрите на външните работи на страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Бежанската криза е проблем, който засяга всички ни и няма нито една държава, която може да се справи с нея едностранно. Митов обясни, че провалът на един е провал за всички и че Европейският съюз трябва да мисли за себе си като едно цяло, а не някои държави да взимат решения по отделно. 

На срещата беше приета обща декларация за предизвикателствата свързани с бежанския наплив. Министърът съобщи, че предстои неформалната среща на министрите на външните на работи на страните от ЕС в Амстердам, на която ще бъде представената приетата днес декларация. Тя има няколко важни елемента - акцент се слага върху строгия контрол на външните граници на ЕС, изпълнението на постигнатите вече договорености с трети страни и мобилизация на всички усилия и инструменти за диалог с трети страни, особено държави, от които идва миграционният поток, и най-вече когато става въпрос за икономически мигранти.

На срещата беше подчертана важността от реформи в страните кандидат-членки на ЕС и получиха подкрепата на всички присъстващи на събитието. 

Даниел Митов подчерта, че свързаността на региона е била сред ключовите теми, които са били обсъдени, като не става въпрос само транспортна и инфраструктурна, но и енергийна свързаност.

"Беше подчертан от страна на ЕК прогресът, който е постигнат в това отношение, но имаме много работа да свършим. Една от големите слабости на региона е именно слабата инфраструктурна и енергийна свързаност, която ни прави за момента като регион по-слабо атрактивни за инвестиции и слага препятствия пред връзките между хората и бизнеса. Това е процес върху който се работи. ЕК подкрепя и финансово и политически този процес и ние сме твърдо решени да подкрепяме този приоритет", заяви министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!