Quantcast

Даниел Митов: Трябва ясно да се разграничат бежанците от икономическите мигранти

Александър Новков Последна промяна на 02 февруари 2016 в 15:05 2307 2

Снимка OFFNews

Разграничаването на бежанците от икономическите мигранти трябва да е много ясно и с държавите, от които идват нелегалните мигранти, е необходимо да се води диалог, за да се стигне до активна реадмисия, заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на втора неформална среща на министрите на външните работи на страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Бежанската криза е проблем, който засяга всички ни и няма нито една държава, която може да се справи с нея едностранно. Митов обясни, че провалът на един е провал за всички и че Европейският съюз трябва да мисли за себе си като едно цяло, а не някои държави да взимат решения по отделно. 

На срещата беше приета обща декларация за предизвикателствата свързани с бежанския наплив. Министърът съобщи, че предстои неформалната среща на министрите на външните на работи на страните от ЕС в Амстердам, на която ще бъде представената приетата днес декларация. Тя има няколко важни елемента - акцент се слага върху строгия контрол на външните граници на ЕС, изпълнението на постигнатите вече договорености с трети страни и мобилизация на всички усилия и инструменти за диалог с трети страни, особено държави, от които идва миграционният поток, и най-вече когато става въпрос за икономически мигранти.

На срещата беше подчертана важността от реформи в страните кандидат-членки на ЕС и получиха подкрепата на всички присъстващи на събитието. 

Даниел Митов подчерта, че свързаността на региона е била сред ключовите теми, които са били обсъдени, като не става въпрос само транспортна и инфраструктурна, но и енергийна свързаност.

"Беше подчертан от страна на ЕК прогресът, който е постигнат в това отношение, но имаме много работа да свършим. Една от големите слабости на региона е именно слабата инфраструктурна и енергийна свързаност, която ни прави за момента като регион по-слабо атрактивни за инвестиции и слага препятствия пред връзките между хората и бизнеса. Това е процес върху който се работи. ЕК подкрепя и финансово и политически този процес и ние сме твърдо решени да подкрепяме този приоритет", заяви министърът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.02 2016 в 11:48

Митов добре се държи, но ако нашите имат "топки" трябва да са напълно ясни. Не ни трябват само срещи и декларации. Трябват ПАРИ за защита на външните граници на ЕС. И то бързо и ВЕДНАГА. На нас (България) за укрепване на сухопътната граница с Турция, на гърците за справяне с този поток през Егейско море, на италианците за справяне с потока през Средиземно море, на испанците също. Никакъв "Фронтекс", "мронтекс" няма да помогне. Какво ? Да чакаме тъпите чиновници (работил съм с тях) в Брюксел да се туткат 5 години за взимане на елементарно решение ли ? С тези 3 млрд. които изсипахме в ръцете на изнудвача Ердоган (пък искал още 20 млрд.) можехме яко да бетонираме южната граница на ЕС.

02.02 2016 в 16:32

Предлагам, ако това американско мекере продължава тъпо за извърта за кандидатурата на Бокова, да организираме постоянни пикети пред Външно с цел да бъде махнат от поста му. Прошка за такива, които са готови да плюят на интересите на страната си в угода на отвъдокеански Голям бял брат, не бива да има! Българи, продават ни за жълти стотинки!
А на следващите избори да отвеем всички такива като него.