Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Даниел Лорер поема контрола върху ББР

Йорданка Веселинова 10 март 2022 в 10:24 1540 0

Снимка БТА/Владимир Шоков, архив

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер поема контрола върху Българската банка за развитие, както и върху Българската агенция за инвестиции.

Промяната се случва чрез законопроекта за промени в Закона за насърчаване на инвестициите, който беше приет на второ четене днес със 121 гласа "за", 1 "въздържал се" и 33 "против".  (ГЕРБ и петима от ДПС и двама от "Възраждане" - по-голямата част от депутатите от движението и от партията на Костадин Костадинов не участваха в гласуването.) 

Законопроектът беше внесен в края на януари от Петър Кулински (ПП) и група народни представители. Той влезе в зала на 10 февруари и след поредното нощно заседание промените минаха на първо четене. 

Нощен спор в НС: Даниел Лорер пое контрола върху ББР, ГЕРБ плашат с жалба в КС

Според гласуваните промени Даниел Лорер, който оглави новосъздаденото Министерство на иновациите и растежа, ще поеме контрола върху Българската банка за развитие (ББР), Българската агенция за инвестиции и освен това ще получи правомощия на министър на икономиката и заради това ще участва в процедурата за получаване на гражданство срещу инвестиции.

Дебатът днес беше вял, заради което и законът беше приет за по-малко от час и половина. Единствените изказващи се бяха народните представители от партията на Бойко Борисов. 

Депутатите от ГЕРБ-СДС се усъмниха, че законопроектът е с висок корупционен риск, че се създава възможност за раздаване на т.нар. "златни паспорти" до приемането на законопроекта, който ще забрани практиката. Христо Гаджев подхвана и преходните и заключителните разпоредби, в които се изменя законът за ББР. Според него тази практика е непрозрачна и неправилна.

Тя беше присъща и за управлението на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!