Quantcast

Да има регламентирани места за гонки, предлагат шофьори и депутати

ОFFNews Последна промяна на 15 март 2016 в 17:15 3564 12

Гонките по улици и булеварди да се наказват със солени глоби, но да се регламентират места, на които могат легално да се провеждат такива състезания.

Около това се обединиха депутати и представители на неправителствени организации по време на провелата се днес дискусия в комисията по транспорт към парламента.

"Да изведем гонките от булевардите и улиците и да намерим как те могат да практикуват това. Трябва да предложим работещ вариант", коментира председателят на комисията Настимир Ананиев от ДБГ.

Той обясни, че трябва да има писти или полигони, на които да могат да се правят такива състезания, независимо дали ще са на частни или на общински терени.

Според него така хората, които участват в гонки, няма да имат аргумент, че няма къде да се състезават.

Подобна теза изказа и Румен Вергиев, който участва в гонки. Според него в момента е много трудно да се намери място за такъв тип състезания, защото само на няколко места в страната има изградени съоръжения.

В хода на дискусията Ананиев обясни, че е получил обаждания от двама частни инвеститори, които са обяснили, че има подобни проекти. По думите му обаче е важно писти и полигони за гонки да има на повече места в страната. Той добави, че ще обсъди с колегите си от транспортната комисия какви промени да бъдат направени в Закона за движение по пътищата.

"Над 2 млн. души напуснаха България и ние нямаме право да губим повече, особено при тази война по пътищата, част от която е и проблемът с гонките", коментира шефът на БЧК Христо Григоров. Той също изрази мнението си, че за шофьорите, търсещи по-екстремно усещане, трябва да има точно определени места.

Участниците в дискусията се обединиха и около идеята за по-строги санкции за гонки по улиците.

"Мерките срещу гонките не трябва да се изчерпват само с налагане на по-високи глоби, а и да се въведат по-високи санкции за рисково изпреварване, превишена скорост и изменение на параметрите в двигателите", коментира зам.-министърът на МВР Красимир Ципов.

По думите му в гонки много често участват коли с повишени параметри - тунинговани, с чипове в двигателите. Той подчерта, че когато подобни подобрения се правят, те трябва да се регистрират. Според действащия закон, когато се хване кола с подобрение, което не е регистрирано, тя се спира от движение. Ципов представи и идеята си коли с подобни нерегистрирани подобрения да не могат да минават технически прегледи.

От транспортното министерство пък предложиха камерите по пътищата да се увеличат, защото според тях това ще има превантивен характер.

Шефът на Съюза на българските автомобилисти (СБА) Емил Панчев обясни, че е питал свои колеги от чужбина как в техните страни се справят с уличните гонки. "В Канада глобата е до 10 000 канаднски долара. Дефиницията за гонка там е 50 километра надвишаване на максималната скорост, независимо дали е само една кола или са повече. Шофьорът може да влезе и в затвора за 6 месеца", каза той.

Панчев даде пример и със САЩ, където няма отделен закон, който да регламентира гонките. Там е дефиницията е преценка на отделните щати. Организират се легални гонки, отнема се автомобил, ако се хване в нелегално състезание, влиза се в затвора за рецидив.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.03 2016 в 01:36

Ще уточниш ли къде ти е мозъка?
Какво значение има на какъв език мънкаш, ако няма какво да кажеш на никой?

16.03 2016 в 07:25

"и да се въведат шофьорски курсове вместо английския"

По-голяма идиотщина рядко може да уцелиш дори в тоя весел форум. Браво, с тоя акъл що не се цаниш за заместник на кукувицата, ще се разбирате идеално :)

16.03 2016 в 07:21

Какво има да се 'регламентира' бе, прошляци? Законът за движение по пътищата не засяга частни имоти.

Купете си един, направете си път за гонка, гонете се и се избивайте там колкото ви е кеф.

Наемете си летище за уй-кенда, има десетки, тепайте се там.

Нямате нужда от никакъв 'регламент', само от предприемчивост и малко спестовност.

Еба ви и лайната, всичко искате некой да ви го снесе наготово.

16.03 2016 в 06:52

И някой е наивен да вярва, че лумпена зад волана ще кара прилично от дома си до пистата и там ще се развихри. И 200 писти да им направят, пак ще карат като безумци - просто те са си безумци по рождение. Друг е въпроса, защо се опитват да ни заставят да плащаме за писти за да не ни убиват по пътя? Не е ли по-лесно и евтино да се направят тежки закони за всички такива потенциални убийци и да се прилагат с цялата им строгост?

15.03 2016 в 23:50

Сама по себе си, скоростта не убива. Ела да ти покажа места, където от 20 км/ч хората получават инфаркти, и иди на магистралата, където ще те убие първия, който кара с 40.
А виж, простотията и неумението убиват.
Само че тая работа се решава в училището, не по днешните образУвателни програми. Вместо два часа български седмично, 40 часа английски, и нито секунда възпитание, стига да се върне българския, часовете на класния, и да се въведат шофьорски курсове вместо английския. И книжките няма да се купуват, и шофьорите и пешеходците ще умеят поне нещо, и труповете ще станат по-малко.
Ама никой не го иска. По-лесно е да се бръщолевят евро- и туркоглупости.

15.03 2016 в 22:44

дупетатите за пореден път доказват, че са МНОГО ТЪПИ

През 2015 година 708 души са загинали при инциденти на пътя. През 2014 г. смъртните случаи на пътя са били с 48 по-малко.

Това съобщи началникът на „Пътна полиция” комисар Бойко Рановски по време на заседание на транспортната комисия към парламента, в рамките на която се води дискусия за гонките.

Ранените при катастрофи за миналата година са общо 8971, като това е с 331 повече от тези през 2014 година.

Тежките катастрофи също са се увеличили. За миналата година те са 7225 тежки катастрофи, което е с 205 повече от предходната година.

15.03 2016 в 22:17

Които искат да се състезават да участват в регламентираните състезания по света и у нас !!!


Ако караш с повече от 20 км/ч над допустимата скорост да се счита за предумишлен опит за убийство и тероризъм и да се наказва с ефективна присъда дори и при бърза процедура!

15.03 2016 в 21:51

@Моцард. YEPP! Точно!

15.03 2016 в 19:26


Силно съм впечатлен от скудоумието на мислителите. Фани едните, па удари другите.
Интересно, още колко празни дрънканици, и чии опит им е нужен, додето изобретят топлата вода. Понеже очевидно не успяват да измислят пистовите автомобилни състезания. Хак ти кръгови, хак ти къси прави.
За което собствено, става дума.

15.03 2016 в 18:23

Как пък не прочетох нещо стойностно в близко време ,например да се направят открити сцени или открити галерии,а ни занимавате с някакви места за гонки,разберете полицаите трябва да работят а не да водят статистики.