Членовете на ВСС отказаха да подадат оставка

OFFNews 27 януари 2016 в 17:29 4475 7

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) обявиха, че няма да подадат оставка. 

След като вчера ГЕРБ и Реформаторският блок излязоха с политически декларации с искане на оставката на членовете на ВСС, днес членовете на Съвета излязоха със своя контрадекларация. 

Според тях искането за саморазпускане на ВСС е поредният опит на "политически сили за явна демонстрация и груба намеса в работата на независимата съдебна система".

Настоящият състав на ВСС е обект на манипулативни внушения и целенасочени атаки още от формирането му през 2012 г., въпреки които е постигнат напредък в подобряване на дейността на съдебната власт, категорични са те.

Ето и целия текст на декларацията на ВСС:

Висшият съдебен съвет категорично възразява срещу поредния опит на политически сили за явна демонстрация и груба намеса в работата на независимата съдебна система.

Настоящият състав на ВСС е обект на манипулативни внушения и целенасочени атаки още от формирането му през 2012 г., въпреки които е постигнат напредък в подобряване на дейността на съдебната власт.

Като припознаваме своята отговорност, считаме че констатациите и препоръките в публикувания днес Доклад на ЕК следва да се разглеждат единствено в тяхната цялост. Само чрез споделянето на отговорността между институциите от всички власти, имащи отношение по тях, може да се осъществи реален напредък за установяване върховенство на закона и повишаване доверието към всички органи на държавна власт.

Не приемаме за сериозни декларираните мотиви, че с "междуличностните си конфликти" членовете на ВСС нямат възможност да изпълняват функциите, поверени им от Конституцията и законите на страната. ВСС е колективен орган и е напълно естествено в духа на демократичните традиции членовете му да изразяват и отстояват различни позиции по въпроси, свързани с работата на съдебната власт.

Предсрочно прекратяване на мандата на ВСС в настоящия момент и в контекста на предстоящите промени в Закона за съдебната власт не само няма да доведе до подобряване на работата на органите на съдебната власт, но крие рискове от задълбочаване на проблемите и внасяне на допълнително напрежение в системата, което не е в интерес на нито една институция или парламентарно представена политическа партия.

Настояваме за конструктивен диалог и съвместни усилия за привеждане на работата на ВСС в синхрон с приетите промени в Конституцията и с предстоящите промени в Закона за съдебната власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови