Чичото на Васил Терзиев се опитал да вербува за доносник кмета на район 'Студентски' от ДБ, но не успял

Петко Горанов смята, че имотната мафия е в основата на това да не бъде издигнат за втори мандат. Отива на вота като независим

OFFNews 04 юли 2023 в 12:28 9661 8

Горанов

Снимка Стоп кадър

Петко Георгиев

Сегашният кмет на столичния район "Студентски" Петко Горанов от "Демократична България" е бил вербуван от Павел Терзиев - чичо на кандидата за кмет на София от "Продължаваме промяната-Демократична България" Васил Терзиев. Това е станало през януари 1986 г., когато Горанов е бил студент в Софийския университет "Св. Климент Охридски". След четири срещи - две от които в СУ и две навън, Петко Горанов отказал "офертата" да стане доносник на Държавна сигурност.

"Най-напред (Павел Терзиев - бел. ред.) каза, че са ме проучвали и че аз отговарям на техните условия. Надълго и нашироко ми обясняваше каква организация е ДС, че докато има държава, ще има и служби за сигурност. Но службите за сигурност в тоталитарния режим и в един демократичен режим са съществено различни. Тогава беше пресен спомена за Възродителния процес и последиците от него. Обясняваше ми кой кого на двете системи - Изтока и Запада, ще унищожи, че аз като патриот трябва да работя за тях", изтъкна Горанов в разговор с лидера на БОЕЦ Георги Георгиев.

Още на втората среща Горанов обяснил, че го надценяват и че няма качествата да работи за ДС, Терзиев му казал: "Нека не се заблуждаваме, не ти трябват никакви качества. Трябва ти да имаш вместо две уши - четири, и да казваш какво си чул".

"Усетих, че ще изгубя себе си, че не мога да участвам нормално в един разговор, защото означава, че във всеки разговор бих бил на работа, че .... Допитах се до моите родители и те ми казаха своето категорично становище, че трябва максимално бързо да се разгранича от този човек. Иначе ще настъпи момент, в който няма да бъда това, което съм", посочи Горанов.

Той обясни, че не е получил покана да бъде издигнат за нов мандат на кметските избори тази година. Нещо повече - седем пъти е търсил партийния си лидер ген. Атанас Атанасов, за да му каже, че "въпреки твърде неудачните решения от политическо естество, които взимаме ние и нашият коалиционен партньор, аз не съм предател, аз съм тук заради принципите на ДСБ". Ако го припознаят за свой кандидат, ще продължа да бъде техен. Атанасов не върнал обаждане нито веднъж.

По думите на Горанов в ДСБ не е имало номинации, не е имало обсъждане, но е било възможно всеки да се самономинира с попълването на карта. По-късно тези карти са разглеждани, имало заседание на Градския съвет на ДСБ, на което членовете са били информирани за решението при преговорите с контактните групи.

Петко Горанов си обяснява, че причината освен това, че коалиционните партньори от ПП-ДБ са си разпределили местата, е и опитът му да се пребори с имотната мафия. Той допълни, че по време на мандата си е намалил разрешителните за строеж в района с 50%, а в Студентския град - с 60%.

"Колко е дълга ръката на тази мафия и как тя е стигнала до политическите лидери на "Продължаваме промяната"..., защото стана ясно, че район "Студентски" е разпределен за техен кандидат", коментира Горанов.

На въпрос дали отказът му да стане доносник на ДС също не е изиграл роля да не бъде издигнат отговори така:

"Мислих по този въпрос. Мисля, че по-скоро - не. Ако въобще има някакво влияние, то е непряко, съвсем косвено. Продължавам да смятам, че истинската причина са интересите, които съм настъпил с дейността си като кмет, а не нещата, които са се случвали толкова много години назад".

Петко Горанов обяви още, че ще се кандидатира като независим. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

10

Того

05.07 2023 в 05:11

Атанасов трябва да си подаде оставката, но това е работа на членовете на ДСБ. Когато лидерите на една партия са неадекватни, страда цялата партия и се получава отлив на избиратели.

205

9

REXX

04.07 2023 в 21:21

Симпатизирам на ПП и ДБ , но познавам Петко Горанов лично му вярвам 100 процента. Оня пък опуления разградски прокурор дето не си вдига телефона на един от най-добрите си кметове и най-дългогодишни активисти / щото Петко когато беше в СДС гнома правораздаваше в Разградско / направо вече го не броя за жив. Между другото историята за опита за вербуване Петко я е разказвал многократно по медиите. Единственото ново е че сега казва и името на вербовчика. Аз на тези избори ако имам възможност бих гласувал за Терзиев, защото децата не носят вина за бащите си и защото се разграничи много ясно от предците си и за Петко Горанов за кмет на Студентски град.

1000

8

PaulPierce

04.07 2023 в 18:37

Този да обясни първо защо Студентски изглежда по този начин, след това да дава акъл

1236

6

БотоксПутю

04.07 2023 в 16:50

Не вървят на добре нещата. Боричкания, тарикатлъци, предателства, аджамийство ......

12078

5

edin slep

04.07 2023 в 15:29

Пред мен ДБ се дискредитираха след предишните избори. О, слаб резултат, даваме оставките. И после същите водачи спечелиха единодушно изборите, поради липса на кадидати.

Брех, много кадърни бе. Честно казано очаквах поне в Зелено движение да има промяна, макар че харесвам Панев, но но не - и там непоклатими.

ПП имат ли структури, нямат ли - не ги зам, ама явно вървят процеси във фонов режим със страшна сила.

Ние пак ще гласуваме и пак ще ни го натаковат. Помните ли го Прошко Прошков и къде е сега. Едни ми ти демократи, едно чудо ...

И да, Методи Андреев е прав - трябват предварителни избори, а не договорки на най-можещите и знаещите с някакви други сили.

585

3

Stoyancho

04.07 2023 в 14:12

всичко е навързано като свински черва.

2550

2

alfakentavur

04.07 2023 в 14:07

Искам да знам чичото на чичото и дядото на дядото какво са правили.
Искам да знам и всички, които се опитват да дискредитират Терзиев с тези "компромати" - техните дядовци и чичовци какви са били :)

723

1

user4eto

04.07 2023 в 13:40

Малко подправки да ръснем на манджата...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика