Четирима президенти откриха възпоменателна плоча Желю Желев

OFFNews 07 ноември 2017 в 13:50 6017 0

Четирима президенти откриха възпоменателна плоча Желю Желев

Възпоменателна плоча на първия демократично избран български президент Желю Желев беше открита в родното му село Веселиново. На церемонията присъстваха президентът Румен Радев и неговите предшественици - Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов. 

„Д-р Желев ни напусна преди две години. Той имаше нелека съдба. Прояви куража на инакомислието, когато други мълчаха. Пое отговорност за страната, когато всички спореха и се надвикваха. Понесе упреците на опонентите и предателствата на своите. Но Желев остана народен човек, когато мнозина се срамуваха и клеймяха думата „народен“, заяви в изказването си на церемонията Румен Радев.

По думите му Желев е останал "безсребреник, когато други осребряваха куража на инакомислещите и надеждите на всички българи".

"Остана демократ, когато всички се сочеха с пръст”, каза президентът и добави, че той бе убеден европеец от поколението на Хелмут Кол и Франсоа Митеран, за което кауза бяха мирът, солидарността и единството на континента", каза Радев.

Той обърна внимание и на факта, че паметта на първия президент на новата българска история е почетена от четирима държавни глави.

„От години спорим дали преходът е свършил. Мисля, че ще можем да го твърдим, когато престанем да употребяваме историята за злободневен политически бизнес, когато разномислието ражда дискусии, а не подхранва омразата. Когато аргументите изместят дамгите. Когато се проникнем с уважение към всички жертви, от всички епохи и се отнасяме с респект към градивните, прогресивните и родолюбците. Без прошка за престъпленията, но с разбиране за общата драма, в която всеки от нас носи своята отговорност и никой не е безгрешен“, подчерта още в словото си на церемонията президентът Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови