Част от „Синьо единство“ остава с Реформаторите

Елица Мартинова 18 декември 2013 в 15:22 5202 15

Лидерите на ПП
Лидерите на ПП "Синьо единство" Надежда Нейнски и Мартин Димитров

 

Национален съюз „Единство“ е подписал споразумение за сътрудничество с ДСБ, стана ясно на пресконференция днес.

Двама от съоснователи на съюз „Единство“ са бившият лидер на СДС Мартин Димитров и Петър Славов, които са и членове на партията около Надежда Нейнски - „Синьо единство“.

Споразумението им с ДСБ задължава тъмносините при следващи избори да отредят място на „гражданска квота“ за представители от Съюза.

На въпроса дали Надежда Нейнски е била уведомена за това решение, Мартин Димитров обясни, че са действали бързо. „Уведомихме много хора. Сега, чрез медиите, уведомяваме всички“, обясни Димитров.

Петър Славов и Мартин Димитров са категорични, че ако „Синьо единство“ не размисли за споразумението с Реформаторите, двамата нямат място в партията. Те считат още, че единственото решение за дясното пространство е обединението.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че Реформаторският блок няма да затвори вратите пред никого и обясни, че днешното споразумение с Национален съюз „Единство“ трябва да изпрати позитивен знак към всички членове на „Синьо единство“, които не са съгласни с действията на ръководството.

Разцепление сред хората на Надежда Нейнски

Днешното споразумение на практика разцепва партията „Синьо единство“. Национален съюз „Единство“ бе създаден от Мартин Димитров, Ваньо Шарков, Надежда Нейнски, Димо Гяуров и Петър Славов след разпадането на „Синята коалиция“. Преди парламентарните избори през май тогавашният председател на ДСБ Иван Костов и Надежда Нейнски подписаха споразумение за общо развитие на десницата. Обединението обаче така и не можа да се реализира с общо явяване на изборите. Впоследствие съюз "Единство" роди и партията "Синьо единство".

Конфликт с Реформаторите

Сагата около формацията на Нейнски започна през уикенда, когато стана ясно, че тъмносиният лидер Радан Кънев ще предложи на Реформаторския блок да изключат „Синьо единство“ от бъдещата си коалиция. Председателят на ДСБ аргументира идеята си със заявеното от Нейнски и екипа й намерение да не подпишат коалиционното споразумение. Кънев бе категоричен, че развитието на Реформаторите не може да се бави излишно заради претенциите само на една партия. Във Facebook той коментира, че публични изказвания на Надежда Нейнски създават разделение и рушат доверието в бъдещото дясно обединение.

На заседание в понеделник Гражданският съвет не изключи формацията на Нейнски. Останалите шест партии в Блока обаче гласуваха точките на споразумението си и така на практика поставиха пред избор „Синьо единство“.

Ден след заседанието на Реформаторите стана ясно, че позицията на Нейнски не се споделя от всички във формацията. Едно от основните лица на партията – Мартин Димитров, обяви, че по-скоро ще напусне „Синьо единство“, отколкото Реформаторския блок.

През уикенда предстои заседание, на което ръководството на "Синьо единство" трябва да вземе окончателно решение за намеренията си спрямо Реформаторския блок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!