Дълго заседание на Реформаторския блок завърши без успех

Елица Мартинова 16 декември 2013 в 23:22 5374 9

Сътресенията в Реформаторския блок продължават. Снимка: Сергей Антонов
Сътресенията в Реформаторския блок продължават. Снимка: Сергей Антонов

Шестте партии от Реформаторския блок не успяха да стигнат до споразумение и след 3-часовото обсъждане как да се разпредели отговорността за управлението в блока, което се проведе тази вечер.

От “Синьо единство” на Надежда Нейнски отказаха да се съгласят с предложението на останалите 5 формации за квотен принцип в зависимост от получените на последните избори проценти. “Синьо единство” продължават да стоят на позицията си за равна тежест на всяка от партиите, съобщи БНТ.

“Синьо единство” не е съгласно с параметрите за подписване на политическо споразумение за превръщането на Реформаторския блок в съюз, защото в такъв случай “Движение България на гражданите” и ДСБ ще имат повече тежест от останалите в блока. Надежда Нейнски днес не се съгласи с критиките на Радан Кънев, че възродила поредица лоши практики от миналото:

“Първо започвам с това, че аз не участвам в преговорите, за да изнасям информацията. Второто е, че аз не съм член на ръководството, което също предпоставя невъзможност за подобно твърдение. А колкото до моя личен коментар на казаното, Реформаторския блок не е някаква нелегална организация”, коментира тя.

След заседанието на Реформаторския блок стана ясно, че в сряда пет от шестте партии в него ще подпишат споразумение, гласувано от Гражданския съвет на блока. “Синьо единство” още не са изработили позицията си:

“Готовността на шестата партия “Синьо единство” да се присъедини към това споразумение е въпрос на време. Те имат време да изработят собствената си позиция, ако решат, че гласуваните от гражданския съвет правила на политическото споразумение са добри за тях”, коментира Петър Москов от ДСБ.

“Днес бяха приети параметрите, около които така или иначе е ясно, че консенсус в самия Реформаторски блок няма. Аз не мога да го тълкувам по никакъв различен начин, освен като форма на натиск срещу Синьо единство да приеме неща, които ясно сме заявили, че според нас не отговарят на начина, по който си представяме Реформаторския блок”, каза Христо Панчугов от “Синьо единство”.

Пътищата на Нейнски и Кунева, Кънев и останалите в Реформаторския блок все още не са се разделили, но и днес стана ясно, че “Синьо единство” засега не се очертава да отстъпят от позицията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!