БСП в опит да укроти опозицията: Левица, в която не участваме, е обречена на неуспех

В следващите месеци БСП ще изработва нова програма, за да може ляво мислещите да бъдат категорично представени, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова

Ружа Райчева 16 декември 2022 в 14:57 2609 3

Корнелия Нинова и Кристиан Вигенин

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Корнелия Нинова и Кристиан Вигенин

Една левица, в която БСП не участва, е обречена на неуспех. И днес единствената сериозна лява политическа формация в българския парламент е БСП. Неслучайно се събираме тук. Смятам, че всеки опит за разширяване на позициите на лявото не може да стане без силен притегателен център. Без партия формация със силна гравитация, около която да се събира лявото.

Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин по време на среща с леви дейци в парламента. В края на ноември в НДК се състоя кръгла маса под надслов "Лява България - идеи, политики, единение", на която присъстваха множество представители на вътрешната опозиция в БСП, сред които Георги Пирински и Кирил Добрев, лидерите на АБВ – Георги Първанов и Румен Петков, на "Изправи се, България" – Мая Манолова, на "Движение 21" – Татяна Дончева, на "Нормална държава" - Георги Кадиев, и на партия МИР - Симеон Славчев.

Дончева на среща вляво: И с по-големи кретени сме правили коалиция, повярвайте ми

Темата на днешната среща бе почти идентична: "Левицата в България - идеи, програми, политики" и се състоя в парламента по инициатива на Комисията по идейно и програмно развитие на БСП. Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин откри срещата и бе неин модератор. 

Снимка: OFFNews/Ружа Райчева

"Събрали сме се, за да поставим начало на поредица от публични дискусии за перспективите пред левицата и нейната идейна основа в новите условия, в които живеем. Ще търсим нашите отговори в следващите седмици, месеци, защото БСП реши, че ще върви към изработване на нова програма. А тя не може да бъде просто едно лабораторно упражнение, в което да напишем някакви красиви неща", каза той. 

Вигенин призова присъстващите да направят "нещо наистина важно за България", защото новата политическа програма няма да е просто за БСП, а смисълът е България да се реформира в държавата, която трябва да бъде.

По думите му в днешно време в света, и конкретно в България, политиката се доминира от лидерски и популистки формации, докато на заден план остават хомогенните и идеологически настроени партии като БСП. 

Според Вигенин тези леви опозиционни групи са интересни със своята гледна точка и в по-нататъшни дискусии трябва да участват в предефинирането на лявата идея и политика. Вигенин предложи на срещата да не се говори за имена и конкретни политици, а само за политики и идеи. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова благодари на всички, отзовали се на поканата за среща. По думите ѝ новата посока на БСП ще стъпи на изконните ценности - мир, равенство, солидарност и законност. "Особено ще акцентирам на думата "мир", предвид ситуацията, в която се намира светът", каза тя. Според нея неолибералният модел, за който от БСП отдавна предупреждават, започва да се премисля през криза. 

"За нас категорично има ляво и дясно. Напоследък все чуваме: "Няма ляво и дясно", "Можем да постигнем десни цели с леви средства" - за нас обаче има ляво и дясно. В момента на фона на нарастващата бедност и увеличаващите се неравенства, цялото общество олевява все повече и повече, но като че ли не намира политическото си представителство достатъчно ясно. За нас това е цел на тези срещи - как тези ляво мислещи хора да се почувстват представени по категоричен начин", заяви Нинова. 

По думите ѝ БСП са загрижени за разрушаването на държавността в България и нарушаването на основните принципи на държавността. Корнелия Нинова каза, че е важно тези леви политики прагматично да намерят път до "умовете и сърцата на хората".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

16.12 2022 в 15:27

Сланинова е най-големия неуспех за левицата, което мен ме радва!

1935

2

Муню

16.12 2022 в 15:25

Те са леви капиталисти :)
Нина иска хора да се върнат, а изгонва хората с различно мнение? Пак не си е изпила хапчетата и ще доведе БСП до дъното!
Модерна партия, гордееща се със терористичното си минало - с такива глупости няма напредък!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки