БСП: Управляващите предадоха гражданите на частните съдебни изпълнители

Симона Костадинова 18 юни 2015 в 17:43 7275 20

Депутатите отхвърлиха на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които бяха насочени към защита на гражданите от частните съдебни изпълнители (ЧСИ) и затягането на контрола над дейността им.

Повечето от предложенията бяха направени от БСП, като имаше едно и от депутата от ПФ Димитър Байрактаров, а отхвърлянето им в зала ядоса червената депутатка Мая Манолова. Тя непрекъснато взимаше думата в зала и даваше примери за хора, които са били жертва на произвол от страна на ЧСИ-тата.

Червената депутатка разказа за жена, която прекратила договора си с мобилен оператор, но никой не й казал, че дължи неустойка 20 лв. Едва след няколко години жената разбрала за дълга си, когато заплатата й била запорирана. След като дългът бил даден на ЧСИ сумата, която трябвало да плати, станала над 500 лв.

Зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев на няколко пъти спря звука на микрофона, докато Манолова даваше примери, защото според него тя се отклонявала от текстовете.

Червената депутатка обаче не се отказа. От парламентарната трибуна тя даде и друг реален пример- с просрочена вноска за телевизор от малко над 150 лв, която в крайна сметка станала над 1000, след като се намесили съдебните изпълнители. Жената пак не е била уведомена.

"Как така 20 лв. се превръщат в 500 лв. и как 180 лв. стават за отрицателно време 1073 лв.? И то без длъжниците и хабер да си имат, че тече изпълнително производство срещу тях- две от стотици такива жалби на граждани", възмути се Манолова.

Отпаднаха и промените, които предвиждаха ЧСИ-тата да се опитат да уведомят най-малко три пъти длъжника, че срещу него започва производство, за да се избегне запориране на заплата и разпродаване на имущество.

Манолова няколко пъти подчерта, че сега често куриерът не е ходил изобщо до адреса, или не е предал лично текста, но се твърди, че длъжникът е информиран.

Чавдар Георгиев от БСП също се ядоса на управляващата коалиция, която нарече" банково мнозинство". Той обяви АБВ, че не са лява партия.

По-късно депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента Данаил Кирилов заяви, че най-вероятно до края на годината ще бъде приет чисто нов пакет от промени в ГПК и там ще бъде уреден проблемът.

Манолова обаче твърди, че въпросният проект на Министерски съвет изобщо не третира защитата на гражданите от ЧСИ-тата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!