БСП: Управляващите предадоха гражданите на частните съдебни изпълнители

Симона Костадинова Последна промяна на 18 юни 2015 в 17:43 6580 20

Депутатите отхвърлиха на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които бяха насочени към защита на гражданите от частните съдебни изпълнители (ЧСИ) и затягането на контрола над дейността им.

Повечето от предложенията бяха направени от БСП, като имаше едно и от депутата от ПФ Димитър Байрактаров, а отхвърлянето им в зала ядоса червената депутатка Мая Манолова. Тя непрекъснато взимаше думата в зала и даваше примери за хора, които са били жертва на произвол от страна на ЧСИ-тата.

Червената депутатка разказа за жена, която прекратила договора си с мобилен оператор, но никой не й казал, че дължи неустойка 20 лв. Едва след няколко години жената разбрала за дълга си, когато заплатата й била запорирана. След като дългът бил даден на ЧСИ сумата, която трябвало да плати, станала над 500 лв.

Зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев на няколко пъти спря звука на микрофона, докато Манолова даваше примери, защото според него тя се отклонявала от текстовете.

Червената депутатка обаче не се отказа. От парламентарната трибуна тя даде и друг реален пример- с просрочена вноска за телевизор от малко над 150 лв, която в крайна сметка станала над 1000, след като се намесили съдебните изпълнители. Жената пак не е била уведомена.

"Как така 20 лв. се превръщат в 500 лв. и как 180 лв. стават за отрицателно време 1073 лв.? И то без длъжниците и хабер да си имат, че тече изпълнително производство срещу тях- две от стотици такива жалби на граждани", възмути се Манолова.

Отпаднаха и промените, които предвиждаха ЧСИ-тата да се опитат да уведомят най-малко три пъти длъжника, че срещу него започва производство, за да се избегне запориране на заплата и разпродаване на имущество.

Манолова няколко пъти подчерта, че сега често куриерът не е ходил изобщо до адреса, или не е предал лично текста, но се твърди, че длъжникът е информиран.

Чавдар Георгиев от БСП също се ядоса на управляващата коалиция, която нарече" банково мнозинство". Той обяви АБВ, че не са лява партия.

По-късно депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента Данаил Кирилов заяви, че най-вероятно до края на годината ще бъде приет чисто нов пакет от промени в ГПК и там ще бъде уреден проблемът.

Манолова обаче твърди, че въпросният проект на Министерски съвет изобщо не третира защитата на гражданите от ЧСИ-тата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.07 2015 в 13:21

За издаване на съд.заповед съдията следва да провери СЛУЖЕБНО дали има неравноправна клауза в договора(решение на СЕС-по д.С-415/ 11 от 14.3.2013) . ЛИПСАТА НА ИНДИВИДУАЛЕН ДОГОВОР Е ТАКАВА-Директива 93/13 ЕС.Без такава проверка съд.заповед Е НИЩОЖНА.

20.06 2015 в 09:04

Чл.42. §2. а) от Харта на основните права в ЕС (: ПРАВОТО НА ВСЯКО ЛИЦЕ ДА БЪДЕ ИЗСЛУШАНО ПРЕДИ СРЕЩУ НЕГО ДА БЪДЕ ПРЕДПРИЕТА ИНДИВИДУАЛНА МЯРКА С НЕБЛАГОПРИЯТНИ ЗА НЕГО ПОСЛЕДИЦИ.....

19.06 2015 в 11:34

Присъединете се към протеста срещу това позорно решение!!! Повече информация можете да видите в събитието във Фейсбук на следния линк:
https://www.facebook.com/events/1599064750348814/

Протест - шествие - за окончателно политическо решение за отпадане на франковата задлъжнялост , срещу чл. 417

24 юни 2015 г.от 12:00 до 14:30

паметника Цар Освободител - офис Пощенска Банка - БНБ - ПБанка - ул. Съборна-бул Цар Освободител -Уникредит Булбанк

След позорното гласуване в Парламента относно чл 417 и откритата подкрепа на банките, част от депутатите показаха, че са народни представители на банковото лоби, а не на българските граждани.
Да се обединим и да покажем, че не сме съгласни да бъдем роби. Ние сме суверенът, не банките!
Чакаме решение за отпадане на франковата задлъжнялост вече пети месец. Не можем повече да чакаме! За спешно политическо решение и край на банковата хегемония!!!

19.06 2015 в 10:22

Сега прочетох Закона за ЧСИ и май не е баш така, както го описваш. Цитирам:

-------------------------------------------------------
Глава седма.
ТАКСИ И РАЗНОСКИ ПО ИЗПЪЛНЕНИЕТО
Основание и размер
Чл. 78. (1) Такси по изпълнението се събират за:

1. извършването на изпълнителни действия;

2. извършването на други действия.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2007 г.) Размерът на таксите и видът на разноските по изпълнението се определят с тарифа на Министерския съвет по предложение на министъра на правосъдието след съгласуване с камарата.

(3) Частните съдебни изпълнители могат да договарят допълнителни възнаграждения, като изплатените в по-висок размер суми не се смятат за разноски по изпълнението и не се дължат от длъжника.
---------------------------------------------------------

Явно няма как ЧСИ да направи това, което си описал в т. 3 и т. 4.

Та така...

19.06 2015 в 10:07

И кво се праиш на луд бе, ше те еба в платената прогерберастка помия! Наистина ли било така... висиш по цял ден тука и "живея в Шейцария"... Аре мъна тъпак платен. Върви тея локуми да ги разтягаш на пичка си лелина!

19.06 2015 в 09:53

Наистина ли такава е масовата практика в България? Щото аз тук си платих и лихвите, и административната такса на Office de poursuit... Около 60-ина франка отгоре.

19.06 2015 в 07:29

"тук в Швейцария"

Е, там в България щеше да стане така:

1. залата бута некой лев на районен съдия, той те осъжда за 900 франка + пазарната лихва, при което дължиш вече 950 франка, изчакват се сроковете за обжалване, пак тихо, залата дава изпълнителния лист на съдия-изпълнителя

2. оня вижда кой имот от твоите е най-сочен, да кажем този, дето струва 9,000,000 франка, издава документ за запор, идва с полицай и 35 охранителя, затваря имота и казва: дължиш 950 франка на залата и 950,000 франка на мене и охранителите

3. после обявява имота за продан, да кажем за 947,000 франка, продава го и след това ти все още дължиш 3950 франка.

4. GOTO 1.

19.06 2015 в 07:18

Добре, де, а всичко това как ще се реши с един закон? Таван на печалбата им ли предлагате да се въведе? Предполагам, че и сега дейността на ЧСИ е регламентирана със закон.

Между другото и тук, в Швейцария има т. нар. Office de poursuit към всеки кантон, който се занимава с неуредени сметки. Изпращат ти документ, в който пише на кого колко дължиш и платежно нареждане, за да си платиш борча. Преди години получих такова (с препоръчана поща) за 900 франка - дължах ги на фитнес залата (едногодишна такса), в която ходех и бях спрял да ходя като се преместих в друг кантон. Оказа се, че е трябвало да си закрия абонамента там с писмено оведомление. В България как е?

19.06 2015 в 06:13

ми звучи малко като "защита на гражданите от правосъдието"


Точно така трябва да ти звучи. На луд ли се правиш или наистина не четеш какво прави тая пасмина, как наема разорителна охрана, как продава скъпи активи за жълти стотинки и още милион други врътки да се ощети слабата страна?

18.06 2015 в 22:50

До Бате Влади

Проблемът е в това, как се издава съдебното разпореждане - това става автоматично, по искане на ищеца /монополиста/ без да бъде изслушан или уведомен ответника. Върху предполагаемия дълг се начисляват огромни премии в полза на ЧСИ, които многократно надхвърлят размерите му.

Лично аз бях тероризиран в продължение на месеци от колекторска фирма, по искане на "Софийска вода", за дълг от 675 лева на лице, което не познавам, но което в техните партиди се води на моя адрес /според собственото им признание, по тяхна грешка/. След много разправии бе извършена проверка, при която се установи, че въпросното лице отдавна е починало, но партидата му не е закрита и сметката се е получила от начисления на база. И какво мислите, че стана - от колекторската фирма продължават да ме тероризират...