БСП: Служебният кабинет е план Б на Борисов

Нели Чолашка 14 август 2014 в 16:07 2483 13

Мая Манолова

Всички назначения в служебния кабинет са на Бойко Борисов. Това е правителство на ГЕРБ, дошло на власт без избори.

Това обяви на брифинг на БСП Мая Манолова. Това е първата официална изява на социлистите след назначаването на слежубния кабинет начело с бившия им съпартиец Георги Близнашки.

По думите на Манолова кабинетът "Близнашки" е план Б на Борисов - ако ГЕРБ не получи 121 депутати в парламента, ще остане да управлява служебното правителство.

Социалистите се оплакаха, че правителството на Близнашки масово подменя изпълнителната власт на централно и местно ниво.

Наблюдаваме реваншизъм, прикрит зад ревизия на свършеното от кабинета "Оршарски", обяви бившият енергиен министър Драгомир Стойнев.

По думите на Манолова Бойко Борисов по безобразен начин рекетира обществото като чертае апокалиптични картини за състоянието на държавата.

„Това е една от пропагандните тези на ГЕРБ, които се подхващат от служебното правителство. Президентът разказа картината и сега служебните министри се опитват да изкарат събираемите”, каза още Мая Манолова.

Най-вероятно лидерът на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев няма да подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева за външен министър на Европейската комисия.

Това стана ясно от изказването на Янаки Стоилов от Столетницата. Социалистите са обидени, че правителството на Близнашки не съгласува с тях номинацията на Кристалина Георгиева за еврокомисар.

„При едни от консултациите при президента Росен Плевнелиев беше постигнато съгласие, че трябва да се проведат консултации между представителите на основните партии. Нищо подобно не стана. Освен това, решаването на тези въпроси преминава на европейско ниво и при формирането на състава на ЕК, поста се обсъжда като възможно да бъде излъчен от другата основна партия”, уточни Стоилов.

По думите му е поважно какви действия ще бъдат взети и как ще бъдат защитени националните интереси от българския върховен комисар по външна политика, отколкото кой ще бъде избран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!