БСП се извини за всичко и запазва ръководството си

Милен Енчев 20 юни 2013 в 20:27 5049 18

Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС

 

Продължителното заседание на националния съвет на БСП, което все още не е приключило, прегърна тезата на лидера на партията Сергей Станишев, че оставката му няма да доведе до укрепване на правителството и ще доведе до бързото му падане от власт.

„Подкрепата за правителството на Пламен Орешарски е вън от съмнение и колебание“, заяви говорителят на партията и министър на отбраната Ангел Найденов на брифинг по време на заседанието.

По думите на Найденов, на заседанието няма да бъде подминато обсъждането на вота на доверие за изпълнителното бюро на БСП, както и за неговия председател Станишев. И добави: „очаквам доверие“. 

„Бързи избори по сегашните правила няма да решат никой от сегашните проблеми“, продължи говорителят на БСП. „Може да реши проблема на непредставените в парламента политически формации“ и на политици, които търсят „реанимация във властта“, каза той, намеквайки за десните партии.

Пеевски бил просто политическа грешка 

„Груба политическа грешка“, която „отключи напрежение“ и „създаде впечатление за обвързаност с олигархични кръгове“. Така Найденов окачестви скандала с назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, който доведе до масовите протести в страната. Скандалът доведе и до искането на оставка на ръководството на БСП от структури на самата партия.

Найденов отказа да поясни дали лично счита Пеевски за представител на олигархичните кръгове и да изрази мнение дали намира „създаденото впечатление“ за вярно.

Едно от решенията, дискутирани на днешното заседание е за създаване на „защитен механизъм“ срещу еднолични решения при назначаването на ръководни длъжности чрез допитване до централните и местните структури на партията. То подсказва, че назначенията, правени досега – включително във втория ешелон на властта, са ставали без съгласието на партийните структури.

Идеите за реорганизацията, която да гарантира колективния консенсус за назначенията, ще бъдат предствени на нов пленум на партията след месец. Когато се очаква назначенията в правителството, ако все още е на власт, да са вече факт.

Извинете за „интернет лумпените“

„Обидно определение“, което не може да не бъде осъдено и отхвърлено. Така Найденов коментира днешното изказване на депутата от левицата Христо Монов, че протестиращите са „интернет лумпени“. То бързо взриви социалните мрежи и само половин час след изявлението на депутата анонимни хакери свалиха сайта на БСП – той не работи и до момента. Докато течеше заседанието, пред партийната централа на „Позитано“ застана с плакат млад учител по програмиране с искане за оставка на Монов. „Протестите са истински израз на недоволството на гражданското общество и коментарът на депутата е огромна обида“, заяви Явор Никофоров, който миналата година е взел приза за учител на годината по информатика.

Коментарът на депутата е „необвързващ“ парламентарната група, каза Найденов. И добави: „той не е и член на БСП“. Монов е представител на гражданската квота на БСП в парламента.

„Мога да се извиня от негово име на всички протестиращи. Не мога да направя нищо друго, освен да настоявам той да направи същото“, каза Найденов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!