БСП съгласни 112 и пожарната да влязат в нова държавна агенция

Ружа Райчева 20 януари 2022 в 10:37 2454 0

Снимка OFFNews

БСП подкрепят предложението пожарната да излезе от структурата на МВР и предлагат да се създаде държавна агенция за защита на населението, в чиято структура да влязат пожарната и националната система за спешно повикване 112, подчинена на премиера. 

Това съобщи депутатът Бойко Клечков от БСП, който е и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. 

"Вчера в комисията вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че в МВР се обсъжда възможността Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" да излезе от структурата на ведомството. БСП и АБВ отдавна работим по тази тема и смятам, че имаме възможност да предложим на обсъждане, именно тази тема.  Ще инициираме експертна среща с нашите коалиционни партньори, тъй като в коалиционното споразумение тази тема не беше залегнала, а като партньори трябва да имаме единно мнение. Ще проведем срещи и със синдикатите. Ако постигнем съгласие, ще го внесем за обсъждане в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред", каза Клечков.

Според него трябва да се създаде държавна агенция за защита на населението, в чиято структура да влязат пожарната и националната система за спешно повикване 112. Предложението е тя да бъде към Министерски съвет и подчинена на министър-председателя. "За да не се спекулира по време на обсъжданията ние заявяваме, че ще защитаваме интересите на служителите на противопожарната безопасност. Всички служители преминаващи в държавната агенцията ще бъдат със запазена категория труд, ранг, обезщетения и други социални придобивки. Обучението на служители за висше образование да продължи в академията на МВР. МВР е силово министерство, не на хуманните дейности, това е основен аргумент за нашето предложение", мотивира се Клечков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови