БСП с декларация за Деня на детето: Предлага безплатни ясли и предучилищна

OFFNews Последна промяна на 31 май 2019 в 10:46 1730 0

В чест на 1-ви юни всички ще застанем на някоя трибуна и ще поздравим децата на България. В цялата страна ще се организират празненства, концерти, състезания. Ще декларираме отново, че най-големият капитал на една държава - това са децата.

Това се казва в декларация на ПГ на "БСП за България", която Весела Лечева прочете в пленарна зала, по повод Деня на детето.

В текста се казва още:  

В чест на 1-ви юни всички ще застанем на някоя трибуна и ще поздравим децата на България. В цялата страна ще се организират празненства, концерти, състезания. Ще декларираме отново, че най-големият капитал на една държава - това са децата. Днес е повод още веднъж да си припомним и Женевската конвенция за правата на детето. Чиито постулати са: гладното дете да бъде нахранено, болното – лекувано, недоразвитите да бъдат насърчени, заблудените деца да бъдат вразумени, сираците и изоставените да бъдат подпомогнати и прибрани, детето да бъде подготвено да може да изкара прехраната си.

Не искам да политизирам празника, но наша отговорност, като политици, е да бъдем обективни да погледнем фактите и да кажем истината.

Днес България е все още най-бедната европейска държава. Българските семейства са с най-ниски доходи, което се отразява на качеството на живот и на техните деца. Доходът на глава от населението е едва 47% от средния за ЕС и е най-нисък в Съюза. Според ежегодно провеждано наблюдение - почти половината от българските деца - 41,6% живеят в риск от бедност или социално изключване. Има големи различия между регионите с по-висока степен на развитие и по-ниски нива на бедност и тези със значително по - лоши показатели. Има и регионални неравенства в достъпа до качествено образование. Водим класацията по коефициент на детска смъртност. Все още сме далеч от националната цел за обхвата на деца в предучилищното образование, като една от основните причини за това е финансовата бариера и високите такси. Изследванията от последните години показват и тенденция за непрекъснато увеличаване на разпространението на употребата на наркотични вещества сред учениците в България. Публикувани през 2016 г. данни сочат, че 30% от 15-16 годишните ученици в България са употребили поне веднъж в живота си някакъв наркотик. Сравненията с предходните години показват постепенно увеличаване на употребата на наркотични вещества сред учениците за последните 15 години - от 14% на 30%. Мога да дам още много подобни примери и не си мислете, че го правя с радост. Напротив – тревогата ми е голяма.

За да излезем по-бързо от това положение, ние предлагаме да се обединим около:

- пълна държавна издръжка на децата в задължителната предучилищна подготовка

- създаване навсякъде на условия за целодневна организация на обучението в училище, в съответствие със съвременните изисквания за труд и отдих.

- обединени усилия и строг контрол към всички институции, отговорни и имащи задължения към обхвата на децата в средното образование.

- улесняване на достъпа до образование за децата в малките населени места и от бедни семейства, чрез: създаване на условия до 4-ти клас децата да учат близо до дома си, чрез проект "Филиален клас".

- осигуряване на условия за здравословно хранене и грижа за психическото и здравословно състояние на децата във всяко училище.

За преодоляването на негативните демографски тенденции предлагаме като спешни мерки:

- въвеждане на семейно подоходно облагане - работещи родители да получават данъчни облекчения за всяко дете.

- въвеждане на диференцирани ставки на ДДС за детски храни и учебници.

-реализиране на национална програма за изграждане на детски ясли и градини, където има недостиг.

- отпадане на таксите за детски ясли и градини, като техният размер следва да бъде включен във финансирането на делегираните от държавата дейности.

-обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години на осигурените майки трябва да не е по-малко от минимална работна заплата.

Тези предложения са реалистични и при добра воля – лесно и бързо могат да заработят.

Преди две години, завърших едно свое изказване с пожеланието: „ Да бъдем достойни за нашите деца“. Сега питам риторично: Достойни ли сме за нашите деца през последните години? Нека всеки сам да даде отговор за себе си.

Честит празник на всички български деца! Успех, просперитет и благоденствие за българските деца! 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови