БСП привлича към коалицията още 3 партии, скандалите с листите продължават

OFFNews 31 май 2021 в 18:26 2379 0

Утре към голямата лява коалиция идват още три партии. Това е съобщила председателката на БСП Корнелия Нинова, според партийния пресцентър. Тя събра на среща всички водачите на листи на левицата в централата на партията.

Ръководството на БСП отложи неделния пленум след поредица от скандали и отводи на кандидати за депутати в различни райони в страната си даде още няколко дни, за да нареди окончателно кандидатските листи за парламентарните избори на 11 юли. 

В Пловдив и Велико Търново листите ще се редят служебно от "Позитано" 20, а на други места се очакват намеса и размествания. Окончателно кандидатите за депутати ще се одобряват на закрит пленум в четвъртък. Бунтът по места е заради еднолично спускане на водачите на листите от Корнелия Нинова. В Пловдив и във Велико Търново, където за водач отново бе избран Явор Божанков от гражданската квота, отводи си направиха всички досегашни депутати от последните три парламента - Весела Лечева, Валентин Ламбрев и Мариана Бояджиева. По неофициална информация в момента на "Позитано" 20 подбират кандидати за депутати, като процедурно искат и писменото им съгласие.

Критики срещу Нинова има и заради коалицията с партиите на Георги Първанов и Георги Кадиев - АБВ и "Нормална България". Според бившия лидер на БСП Сергей Станишев, цитиран от БНР, лявото обединение е изкуствено, а партията е сърдита заради наложените водачи. Проблеми има и в районите, където водачи ще бъдат коалиционни партньори -  Стара Загора и Хасково, където водач е Владимир Маринов от АБВ. Проблеми има и в Добрич, където води Димитър Данчев, и във Варна, където ще води Нинова.

На срещата с водачите на листи, проведена в централата на партията съвместно с Националния предизборен щаб на БСП, лидерът на социалистите Корнелия Нинова очерта задачите пред партията в предстоящата кампания и отбеляза потенциалните проблеми, които могат да възникнат в периода до изборите. "Тя сподели убеждението си, че именно БСП може да даде промяната, която хората очакват, като заедно с това гарантира сигурност и предвидимост. С водачите бяха обсъдени всички въпроси, отнасящи се до организацията на кампанията, досегашната работа на НПЩ и следващите стъпки по одобрението и регистрацията на листите и планирането на инициативите по региони.

На свое заседание преди срещата НПЩ обсъди вариантите за слоган и визия на предстоящата кампания, които ще бъдат внесени за обсъждане в Изпълнителното бюро на БСП", съобщиха още от партията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови