БСП притеснени, че ГЕРБ ще им щракнат капана и ще им спрат еврофондовете, като дойдат на власт

OFFNews Последна промяна на 18 януари 2017 в 14:13 5895 3

След две години управление на ГЕРБ, България е в задънена улица по отношение на усвояването на средствата от европейските фондове.

Това заяви в парламента народният представител от БСП Иван Иванов. По думите му данните от различни статистики са развенчали мита за успехите на ГЕРБ в усвояването на европейските средства. Той обясни, че за три години от настоящия седемгодишен програмен период изплатените средства от Европейските фондове по данни на Министерство на финансите са малко над 5 %, по данни на системата ИСУН- около 7%, което в изплатени средства са близо 1 млрд. евро от 17 млрд. Близо една четвърт от тези плащания обаче са отишли не директно в бизнеса, общините или други реални ползватели на средствата, а в банките”, обясни депутатът от левицата.

Иван Иванов заяви, че от получените от Европейската комисия траншове едва 78 млн. евро – под 1 % от общия бюджет на програмите, са на база реално изпълнени дейности и отчетени разходи, а останалото са авансови плащания.

Иванов подчерта, че под въпрос е поставено изобщо съществуването на Програмата за морско дело и рибарство, която е на стойност 450 млн. лв. „По тази програма няма нито сключени договори, нито плащания, нито акредитиран управляващ орган. След ареста на ръководството на Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури, стана ясно, че причината се корени в не малка степен и в безконтролната корупция на назначените от ГЕРБ чиновници”, заяви Иванов.

По думите му същото е състоянието при Фонда за управление на миграцията в размер на 82 млн. лв. и Фонд вътрешна сигурност, който трябва да подобри състоянието на българските полицаи и е в размер на 370 млн. евро. Иванов припомни, че преди повече от година е създаден т.нар. Фонд на фондовете, към който бяха насочени 777 млн. евро от оперативните програми. „Към момента от тези пари не е похарчено нито едно евро. Няма нито една сделка, нито споразумение с банки, които да реализират тези пари, което е престъпление спрямо българския бизнес”, категоричен бе той. Иванов обясни, че към момента България няма нито един подписан договор по Европейския фонд за стратегически инвестиции – т.нар. план „Юнкер”.

По думите му безспорен факт е и опасността от спиране на средства по еврофондовете и то още тази година. По думите му това се дължи на факта, че страната ни не е изпълнила 14 от 45-те предварителни условия, залегнали в Споразумението за партньорство за периода 2014-2020, а срокът за изпълнението на предварителните условия беше до края на 2016 г. „Тезата „на тях им ги спират, на нас ни ги пускат” отдавна издиша. И сега през втората половина на 2107 г., при друго правителство, най-вероятно не на ГЕРБ, може отново да щракне капанът, заложен от този кабинет на ГЕРБ – спиране на средства от ЕК, съпроводен от познатия вой – „На тях отново им ги спират“”, заключи Иван Иванов.

„Програмата за развитие на селските региони” трета година буксува. Правилата, по които се провеждат процедурите за прием на проекти по нея са неясни и често променящи се. Това създава сериозно напрежение в сектора”, заяви народният представител от левицата Светла Бъчварова. По думите й при 2,9 млрд. евро средства в програмата, по изчисления на левицата, за агроекологията усвояването е не повече от 1,5%, което са аванси, дадени срещу сключени договори. „Нямаме изпълнени проекти. Това забавяне ще се отрази и върху изпълнението на проектите. Притеснителен е фактът, че ще се повтори същата картина от първия програмен период 2007-2013”, обясни тя. Според нея, за да се изчистят окончателно споровете за това какво сме усвоили в стария програмен период, трябва да се знае, че към настоящия момент по старата програма 160 млн. евро са загубените средства. По думите й 248 млн. евро са финансовите санкции, които Брюксел ще наложи на България заради непроведени достатъчно прозрачно обществени поръчки при общините, мерки свързани с фотоволтарици и други нарушения. „Нашият апел е да имаме действащи програми, в които правилата да са ясни от самото начало”, заяви Бъчварова.

„От предишното правителство по ОП „Наука” бяха договорени 1,37 млрд. лв., а към момента са усвоени към 16 млн. лв., което е едва 1%. Парите за наука са пред пълен провал”, заяви депутатът от левицата Стоян Мирчев. Той обясни, че ръководството на Министерството на образованието и науката се опитва чрез парите за центрове за върхови постижения да източи 200 млн. лв, както показва скандалът с баните в Горна баня и Овча купел. Редно е Цацаров да се замисли, защото сигналите за нарушения в тази програма са големи- за безстопанственост, умишлено саботиране и източване на средства”, заяви Мирчев.