БСП подкрепи "Атака" в искането им за касиране на вота

OFFNews 04 юни 2014 в 19:28 12380 34

Снимка Калоян Константинов/ OFFNews

"Атака" събра необходимите подписи за искане до Конституционния съд за "признаване незаконосъобразността на проведените избори за ЕП. Подписката вече е внесена в деловодството на Коституционния съд", съобщават от партията.

От парламентарната група на "Атака" не са се подписали само Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов.

От ПГ на "Коалция за България" са се подписали 28 депутати: Борис Цветков, Иван Иванов, Атанас Пъдев, Таско Ерменков, Георги Андреев, Таньо Киряков, Атанас Замфиров, Евдокия Асенова, Деян Дечев, Лазар Попов, Добрин Данев, Сияна Фудулова, Георги Мърков, Петър Дулев, Жара Пенева,Васил Антонов, Георги Кадиев, Кирил Добрев, Пламен Желязков, Кирчо Карагьозов,Захари Георгиев, Пенко Атанасов, Йордан Младенов, Алекси Алексиев, Димитър Горов, Калин Милчев, Минчо Христов,Явор Куюмджиев.

Кандидатите за евродепутати от „Атака” Магдалена Ташева, Павел Шопов и Явор Нотев оспорват законността на проведените избори в жалба до главния прокурор Сотир Цацаров.

Жалбата е на основание чл.394,ал.1 от ИК, който гласи, че кандидатите за членове на Европейския парламент могат да оспорят законността на вота в 7-дневен срок от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия.

От "Атака" са категорични, че "при провеждане на изборите са допуснати съществени нарушения на Изборния кодекс, които са довели до тяхното опорочаване и незаконосъобразност."

В жалбата до главния прокурор пише:

„На първо място, при провеждането на изборите беше установено безспорно, че е налице масово купуване гласовете на избирателите, с което престъпление се опорочават изборните резултати и се получава така, че те не отразяват действителната воля на гласоподавателите. От тук идва и незаконосъобразността на изборните резултати, тъй като те не отразяват реалната воля на народа. Въпреки многобройните доказателства за това закононарушение, компетентните държавни органи не взеха своевременно мерки.

На второ място, резултатите от изборите бяха опорочени и от изразходването на значителни парични средства с неясен произход, при провеждането на избирателната кампания.Това събужда сериозни съмнения кои финансови кръгове са осигурили тези средства, както за провеждането на изборната кампания, така и при масовото купуване на гласове при упражняване правото на вот.

По такъв начин изборните резултати са манипулиран и за членове на Европейския парламент са избрани кандидати, които не представляват българския народ, а определени икономически кръгове. С оглед на гореизложеното и на основание чл.394, ал.2 от Изборния кодекс, въз основа на настоящата жалба, Ви моля да сезирате с мотивирано искане Конституционния съд на Република България да се произнесе по законосъобразността на избора на членове на Европейския парламента на изборите проведени на 25 май 2014г.”

Днес от НФСБ също обявиха, че внасят искане за касиране на изборите. Техните основания са свързани с изборни нарушения в Изборния кодекс и във Венецианската конвенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!