БСП: Новите министри са отчаян ход на управляващите за купуване на време

OFFNews 10 септември 2018 в 15:19 2373 0

"Предложените нови министри ще продължат досегашната вредна политика на правителството".

Това пише в позиция на БСП по повод предложенията на премиера за нови министри на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие.

Според социалистите това е "отчаян ход, с който управляващите се опитват да си купят време". "Дори и да го получат, то ще бъде агония, до следващия конфликт в управляващата коалиция", смятат от БСП. 

От левицата обявиха още, че депутатите им ще гласуват против новите кандидатури и остава на позиция за оставка на целия кабинет.

По-рано днес след коалиционен съвет на управляващите премиерът Бойко Борисов обяви имената на кандидатите за министри в трите министерства, чиито ръководители подадоха оставки заради тежката катастрофа край Своге. За вътрешен министър ще бъде предложен досегашният главен секретар на МВР Младен Маринов. За Министерството на транспорта - досегашният заместник-министър на икономиката Александър Манолев. А за министър на регионалното развитие и благоустройството Борисов предлага Петя Аврамова - депутат от ГЕРБ, зам.-председател на комисията по регионална политика в парламента и бивш заместник-кмет на Враца. Народното събрание обаче трябва да гласува и оставките на досегашните министри, и новите кандидатури. 

Решението на Борисов да освободи досегашните министри без да се консултира предварително с коалиционните си партньори предизвика напрежение в управлението. Вицепремиерът Валери Симеонов дори събра ръководството на НФСБ, което три дни умува дали да не напусне коалицията, но в крайна сметка постави ултиматум и остана във властта. Това се превърна в повод за поредни обвинения между Симеонов и Волен Сидеров.

След среща на коалицията при премиера миналата седмица, ВМРО, НФСБ, Атака и ГЕРБ се разбраха да продължат заедно в управлението. Премиерът и тогава, и днес обеща повече да не взима решения преди да бъдат съгласувани с "Обединените патриоти". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!