''БСП няма да подкрепя управлението, само за да участва в него. Нека оставим на Борисов попълването на кутийките''

Ружа Райчева 11 май 2023 в 14:35 4577 1

БСП и ГЕРБ се срещнаха в парламента

Снимка Ружа Райчева/OFFNews

БСП и ГЕРБ се срещнаха в парламента

Очакваме да кажете ясно какво правителство очаквате да съставите, какво мнозинство ще ви подкрепи. Така няма да стане. Моят скромен опит показва, че подходът трябва да е друг. Трябва да сложим картите на масата и да кажем какво искаме да се случи, за да изведем България от кризата. (...) Празните кутийки да ги оставим на господин Борисов, докато не реши дали той ще приеме инициативата. БСП няма да подкрепя управлението само за да участва в него. 

Така председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски се обърна към ГЕРБ по време на срещата им в сградата на Народното събрание. По-рано днес парламентарната група на ГЕРБ и Мария Габриел се срещнаха с представители на ДПС, за да обсъдят възможностите за съставянето на редовен кабинет. На срещата ДПС обещаха, че ще подкрепят призива на Габриел за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Кандидат-премиерът на ГЕРБ повтори, че слоган на нейния проектокабинет са "трите А" - амбиция, авторитет и ангажимент. Тя акцентира върху важността от съдебна реформа и повтори, че ще поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев. Габриел също така очерта като приоритети модернизацията и дигитализацията в сферите на науката и образованието, влизането на България в Шенген и еврозоната, както и развитието на зелената енергетика. 

Георги Свиленски заяви, че БСП не приемат подхода, по който беше определена номинацията за премиер на ГЕРБ. По думите му срещата би била далеч по-ефективна, ако присъстваха лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Корнелия Нинова. 

"За месец не стана ясно какво е план А и какво е план Б. Правителство на експерти ли е? Подкрепено от ПП-ДБ или от други политически партии - това не е ясно за никого в тази зала", заяви той. 

Той подчерта, че БСП са несъгласни, че в програмата на ГЕРБ не се говори нищо за доходи и увеличение на социалните плащания. 

След края на срещата представителите на ГЕРБ и БСП, отказаха да дадат изявления пред медиите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

1

230 млрд баксов

11.05 2023 в 17:35

Е има ли договорка, няма ли?
Май ще излезе вярно, че даже и в най-фасадната демокрация за партиите на първо място е мнението на техните избиратели. Задкулисни договорки само ако кръчмаря даде добро.