БСП искат Борисов да обясни пред парламента защо е викнал посланика ни в Москва

Сидеров иска свикване на коалиционен съвет за единна позиция по случая "Скрипал"

ОFFNews 28 март 2018 в 12:00 3213 0

БСП иска премиерът да обясни в Народното събрание защо е привикал българския посланик в Москва за консултации в София. 

"С оглед на динамичната ситуация, това трябва да стане днес или най-късно утре. Готови сме да го изслушаме и на закрито заседание, ако смята, че има информация, която го изисква", каза бившият външен министър и настоящ депутат от БСП Кристиан Вигенин

Той заяви, че социалистите са притеснени от развиващата се дипломатическа криза, "която наподобява периода на Студената война".

"Не сме удовлетворени от непоследователната позиция на българското правителство, защото от последните дни станахме свидетели на разнопосочни изявления и действия“, каза още Вигенин и изрази мнение, че това създава рискове за страната.

"Премиерът полага максимални усилия да могат да се изяснят всички възможни факти и тогава правителството да вземе съответното решение. България трябва да бъде солидарна с евроатлантическите държави, защото това е гаранция за нашия просперитет и успех като защита на националния суверенитет", коментира в кулоарите на Народното събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Съпредседателят на Обединените патриоти Волен Сидеров обяви, че е обсъдил в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов позицията на страната ни по случая "Скрипал". Той похвали премиера за балансираната позиция и за това, че страната ни не отзовава депутати и не експулсира посланици. 

"Много е важно разни хора от неговия екип да не нарушават премерената му политика", коментира Сидеров и след това призна, че говори за външния министър Екатерина Захариева

"Случаят "Скрипал" щеше да бъде забравен досега, ако в Русия не беше тази много смазваща победа на Путин. Случаят беше създаден, за да дискредитира Путин за изборите - това не се случи", добави той.

Сидеров каза още, че иска да се събере коалиционния съвет на управляващата коалиция, където да бъде изяснена единната позиция на правителството по случая. 

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев пък подчерта, че България е солидарна с Великобритания и извика за консултации своя посланик от Москва, но също така е важно да запазим нормални двустранните отношения с Русия.

"Очакваме нови доказателства, да видим как върви разследването, виждаме, че още има много неясноти, така че, както ЕС, така и България ще действа според новите факти и обстоятелства, които се открият", коментира Радев.

Това не е първият подобен случай във Великобритания, каза още евродепутатът.

"Естествено, че Европа показа солидарност с Великобритания, всяка държава-членка реши по какъв начин да я изрази, някои отзоваха дипломати, други експулсираха посланици, такива посегателства са удар срещу върховенството на закона", добави Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!