БСП иска по един учебник за клас. ГЕРБ пита кое е издателството

Георги А. Ангелов 10 февруари 2021 в 13:24 2207 0

Снимка Архив/OFFNews

В учебниците има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на децата ни - заедно можем да направим промяна и да съхраним българщината, това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова под формата на декларация в парламента.

Уважаеми български граждани, COVID кризата има своите последици за икономиката, за безработицата и ниските доходи, но сложи своя отпечатък върху образователната система, започна отдалеч Нинова. “Безспорно бъдещето е на дигитализацията и използването на високите технологии в процеса на обучение. Не по-маловажно от това как учат нашите деца е въпросът какво учат. Подготвяйки нашата програма заедно с екип от учители, читалищни дейци, интелектуалци, направихме преглед на съдържанието на българските учебници. Вътре има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на нашите деца”, каза Нинова и прочете стих от поемата "Неразделни" на Пенчо Славейков, “за да си припомним за какво става дума:

„Първо либе, първа севдо, не копней, недей се вайка,
че каил за нас не стават моя татко, твойта майка.

Верни думи, верна обич, има ли за тях развала?
За сърцата, що се любят, и смъртта не е раздяла.“

Според нея в учебника за 7 клас на българското училище тази прекрасна поема за любов се учела по следния начин: "Хиляди пъти й каза, че това момче е смотаняк и не е за нея. Ще ги разделя на всяка цена. Как не ги е срам - любов въртят, а са още деца. Трябва да докладвам на директора".

“Историческите факти са изопачени от политически интерпретации. Славата на българския народ е принизена, а неповторимостта на българските класици, които са преведени на десетки езици в цял свят, е сведена до унизителни битовизми. За тази промяна на истината и унижението на българщината ние, българските данъкоплатци и граждани, плащаме между 50 и 60 млн. за учебници. Това трябва да се промени", заключи Нинова. Тя се зарече, че ще има “един учебник за един клас по един предмет в цялата страна, преглед на съдържанието и довеждането му до разбираемо и отговарящо на възрастта на учениците и възпитаващо в родолюбие”

ГЕРБ: Демокрацията е отнела много на Корнелия Нинова, но дава много на младите хора

Дължим на българските деца изучаването на историята на комунизма - демокрацията е отнела много на Корнелия Нинова, но дава много на младите хора. Така започна отговора си председателят на Комисията по образованието и науката и депутат от ГЕРБ Милена Дамянова. Според нея е факт, че ”дистанционното обучение, което върви в момента, постави България на едно от челните места по образование, защото много европейски държави в момента си предават домашни и изобщо не могат да говорят за обучение в електронна среда. Факт е, че именно българските учители извършиха революция в българското образование, за което безкрайно им благодаря"

Дамянова извади като мотив за успехите на управлението на ГЕРБ и "Обединени патриоти", че средствата, вложени в образование, за инфраструктура, надвишават 1 млрд. “450 лв. е минималната заплата на учителите в началото на управлението на ГЕРБ 2009 г. Днес вече тази минимална заплата е 1260 лв.", допълни още председателят на Комисията по образование.

"Това, което пропуснахте да кажете, е само кое е издателството, което ще издава един учебник. Нещо друго, с което ще завърша, защото не мисля, че трябва да принизяваме дебата за образование до нивото, което го направите вие", каза още Дамянова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови