БСП иска отпадане на плоския данък, за да подкрепи Бюджет 2017

ПФ настояват за 300 лева пенсия срещу подкрепа

OFFNews Последна промяна на 15 ноември 2016 в 20:16 19757 4

17 парламентарни комисии приеха на първо четене бюджета за 2017 г. на извънредни заседания. 

Бюджетът беше приет с гласовете на ГЕРБ и Реформаторския блок, а ДПС и БСП гласуваха "против". 

Военната комисия прие бюджета за отбрана. ДПС поиска повече средства за сектора, а БСП заподозряха, че има опасност планираното целево финансиране на модернизацията следващата година да не се случи.

Образователната комисия също прие бюджета за следващата година. 

Един от основните приоритети в бюджета в частта за образование в заложеното увеличение на учителските заплати с 8%. За това ще отидат по-голямата част от допълнителните 230 млн. лв. за образование в бюджета. 

Здравната комисия разгледа и бюджета на Здравната каса, в който са предвидени с 247 млн. лева повече от тази година. 

Въпреки приемането на бюджета на първо четене ГЕРБ настоява за промени при окончателното гласуване на законопроекта в частта, предвиждаща изпълнение на наказателните актове на НЗОК за болниците, докато те се обжалват. 

Срещу тази мярка се обявиха почти всички партии. 

Бюджет 2017 влиза за разглеждане в пленарна зала в четвъртък.

БСП се срещна с Патриотичния фронт, "Народен съюз", БДЦ, АБВ и ДПС. С ГЕРБ не се предвижда среща, а среща с Реформаторите беше предвидена за утре, но по-късно от Блока обявиха, че нямат какво да обсъждат с БСП. 

Председателят на БСП Корнелия Нинова първоначално обяви, че ще направи официално изявление утре, след като се срещне и с представители на Реформаторския блок. По-късно обаче Нинова заяви пред bTV, че партията ще подкрепи бюджета, само ако бъде въведено прогресивно подоходно облагане за физическите лица вместо плоския данък, а ДДС за детските стоки бъде намален.

Депутатите от АБВ обявиха, че няма да подкрепят проекта на първо четене. 

След срещата с БСП съпредседателят на Патриотичният фронт Красимир Каракачанов обяви, че са разговаряли за размера на пенсията, а не за бюджета, като според ПФ минималната пенсия трябва да достигне 300 лв. 

За момента ПФ не са обявили решението си как ще гласуват при разглеждането на бюджета.