БСП иска да няма сцени на насилие в медиите през деня

OFFNews 20 юли 2015 в 10:51 2018 3

Депутатите от БСП са внесли законопроект, забраняващ сцените, които съдържат или подбуждат към насилие или жестокост в ефира на радиата и телевизиите между 07.00 и 22.00 часа.

Според пледложените промени в Закона за радиото и телевизията доставчиците на медийни услуги не трябва да допускат показването на сцени, подбуждащи към насилие в новинарските си емисии, филмово съдържание или други предавания, създадени за тях, както и в кинематографско съдържание или документални филми с подобно съдържание в часовете между 7 сутринта и 22 вечерта.

Депутатите от столетницата искат и по-строги регулации за звука на телевизионните реклами, въпреки че в момента в закона има неясно понятие "сила на звука", за която няма дефиниция. Те предлагат да се въведе измерване на три основни параметъра, на базата на които да се определя дали в програмата рекламата се излъчва с по-силен звук. 

Промените предвиждат още новоизбраните членове на Съвета за електронни медии да могат да са само хора, завършили висше образование в сферите на правото и журналистиката.

Депутатите искат да забранят изрично и рекламата на наркотиците, както и излъчването на реклама по принцип по време на детски предавания.

В проектопромените се предвижда още и закриването на Фонд “Радио и телевизия”, от който се финансира СЕМ, както и частично държавните БНР и БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!