БСП и ВМРО с еднакво виждане за кандидата за президент, но няма да издигат общ

OFFNews 13 юли 2016 в 15:30 3548 2

БСП и ВМРО имат общо виждане за мандата на президента Росен Плевнелиев и за профила на кандидата за президент. Те обаче не успяха да се разберат за обща президентска кандидатура. 

Представителите на двете партии се срещнаха в парламента. Срещата е част от поредица разговори на БСП в търсене на по-широко обединение зад единна номинация за "Дондуков"2. Вчера социалистите разговаряха с АБВ и "Движение 21".

"БСП ще търси кандидат вляво, а ВМРО има мандат за създаване на патриотична коалиция за общ кандидат за президент", обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя уточни, че вратата за ВМРО не е напълно затворена и след като бъдат обявени имената, има възможност за повторни разговори.

Нинова допълни, че срещата с ВМРО е инициирана, след като допитването на БСП сред симпатизантите на партията е показало, че 37% от тях са "за" сътрудничество с ВМРО. 

В същото време ВМРО ще търси по-широка коалиция сред патриотичните сили, която включва НФСБ и "Атака", и издигане на обща кандидат-президентска двойка, стана ясно от думите на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

За нас няма ляво, няма дясно, има национално отговорна политика, подчерта той. 

Двете партии определиха като провал мандата на Росен Плевнелиев. Според тях той е обезсмислил президентската институция, водил е дебалнасирана външна политика, а във вътрешен план е разделял нацията и е взимал страна, превърнал е КСНС в орган без никакво съдържание и не е произвеждал политики.

Според Нинова с ВМРО са се срещнали и в желанието за промяна на президентската институция, като в същото време виждат по еднакъв начин бъдещите президент и вицепрезидент - като хора, които водят балансирана политика, обединители във вътрешен план, хора, които признават евроатлантическата ориентация на България, но не отричат националния интерес, който минавал и през възстановяване отношенията с Русия. 

Плевнелиев не успя да бъде обединител на нацията, да бъде инициатор на политики, които да тласкат страната напред, а се оказа човек, който в своята дейност, в своята политика обслужваше собствените си виждания, без да се съобразява с мнението на обществото и повече пригласяше на определени кръгове и тези, идващи от Брюксел, отколкото реалното оценяване на необходимостта от самостоятелна, сериозна и последователна българска политика, категоричен е и Красимир Каракачанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

1

мнение от IP

13.07 2016 в 15:59

Всички ги обединява само мнението за Росен Плевнелиев. Взел бил страна. Да - каза, че Пеевски не може да бъде шеф на ДАНС. Ако това е провинение, значи според седналите на тази маса може да бъде?? Ми да го предложат пак...
 
X

Подкастът на OFFNews